19. 04. 2024.

 

Годинама уназад купујемо воће и поврће препуно пестицида, а нико за то не сноси одговорност, упозорава др Стојшић. Ове хемикалије су токсичне у малим дозама, тешко се излучују из тела и полако нападају органе. Деца су најугроженија.

У Србији већ годинама нико не контролише храну, а стручњаци тврде да за безбедност намирница уопште и не постоје надлежне институције. Градске пијаце препуне су продаваца који нам продају робу пуну пестицида без икакве контроле.

Др Мирослав Стојшић, бивши начелник ветеринарске инспекције, каже да се производи веома слабо контролишу, а да за то нико не сноси одговорност.

– Док није било ових већих маркета, инспекција је свако јутро обилазила тезге и онда радила разне анализе производа. Данас то нико не контролише, а ми купујемо воће и поврће које је пуно пестицида. Најгоре од свега је што нико не сноси одговорност, а деца су најугроженија – каже Стојшић и додаје да грађани немају никакву заштиту.

 

Законска обавеза

- На тим отвореним тезгама на пијацама продавци продају сланину и пршуту, а прашина около лети. Ти производи би требало да буду под контролом, а уопште нису – каже Стојшић.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС), каже да нису проблем само пијаце већ да је проблем то што у нашој земљи уопште не постоји агенција за безбедност хране.

– Немамо институцију која контролише безбедност хране, иако постоји законска обавеза од 2009. да се формира национални савет за безбедност хране. Што се тиче самих пијаца, могу слободно рећи да је 90 одсто робе која се тамо продаје чист шверц и сива економија – каже Паповић и додаје да је неко широм отворио врата за корупцију.

Отров у малим дозама

Др Невенка Димитријевић, лекар опште праксе, каже да су пестициди веома штетни за човеково здравље и да треба водити рачуна шта и где купујемо:

– Пестициди се третирају као отров у малим дозама. Они се тешко излучују из тела и ако се стално узимају, нагомилаваће се у организму и полако нападати органе. Прво страдају бубрези, јетра и крвни судови.

„Градске пијаце“

Ми само издајемо тезге
Из ЈКП ‚‘Градске пијаце“ поручују да они само издају тезге пољопривредним произвођачима, самосталним занатским радњама и самосталним трговинским радњама према правилнику о издавању пијачног простора.

– Робу која се продаје на тезгама контролишу надлежне инспекцијске службе, које су независне од „Градских пијаца“. Контролу исправности и квалитета хране животињског порекла врши ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде, док контролу воћа и поврћа обавља пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде – кажу они.

Анкета

Чедомир Косић, пензионер
– Купујем свакодневно на пијаци, јер ја то волим, али мислим да се тамо храна не контролише.

Милан Гулић, историчар
– Не купујем на пијаци јер мислим да се тамо уопште не контролишу намирнице.

Дејан Анђелковић, архитекта
Купујем редовно на пијаци, али мислим да нико не контролише робу која се тамо продаје.

Александар Максимовић, дизајнер
– Не мислим да се на пијацама контролише квалитет робе, па и не одлазим тамо у набавку.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS