25. 04. 2024.


Због прописа и бирократских процедура које се примењују у трговини, трошкови пословања у Србији готово су за петину виши него у земљама Европске уније. То је резултат истраживања Мреже за пословну подршку, која је упоређивала услове у Србији и шест земаља ЕУ.

Истраживање је показало да су исти производи у Србији у просеку скупљи за 18,5 одсто, јер трговци морају у цену производа да зарачунају низ трошкова које им намеће држава.

У Мрежи кажу да су посматрали цене цена 12 различитих група производа у трговинама Србије и шест земаља ЕУ (Словачка, Чешка, Пољска, Мађарска, Румунија, Аустрија). Обухваћени су млечни производи, месо ринфузно, месне прерађевине, тестенине, безалкохолни напици, кондиторски производи, женска конфекција, мушка конфекција, дечија одећа, обућа за одрасле, телевизори, рачунарска опрема и уређаји, а само у тој групи потрошачи у Србији при куповини на годишњем нивоу плаћају 420 милиона евра више него у земљама ЕУ.

Трговцима који продају ринфузно месо и месне прерађевине у Србији држава намеће осам оптерећујућих процедура, док у земљама ЕУ постоје четири, а продавци телевизора или рачунарске опреме код нас очекују шест намета док их је у ЕУ три.

Мрежа наводи и примере, па тако уколико су исправни узорци намерница и брисева радних површина, у Србији држава не враћа новац потрошен на плаћање анализа, док се већини европских трговаца то рефундира у року од 15 дана.

Код нас је и посебан проблем различитих атеста и сертификата, пошто је процедура провере европских и светских стандарда изузетно скупа, контингенти се заустављају на граници, плаћа се „лежарина“ за камионе и читав процес траје недељама и месецима. Због оваквог дугог бирократског поступка сваки производ који се увезе у Србији мора да буде скупљи него у матичној земљи из које је увезен, јер значајно повећава трошкове трговаца.

Извор: Данас

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS