25. 04. 2024.

 

Иза сваких великих супермаркета стоји велики тим психолога који раде на томе да се сваки ваш динар нађе у њиховом џепу.

Можда мислите да знате све те трикове које супермаркети користе како бисте што више новца потрошили код њих, али неки од ових се отркивају први пут јавности.

Да ли знате да просечан потрошач потроши 25.413 сати током живота у супермаркету? То су скоро три године живота! Трка за ваше време, а самим тим и новцем, почиње чим прођете кроз врата радње.

За почетак – колица. Током последњих неколико година су порасла за чак 40 одсто! Највише је оних највећих колица, а када их узмете, некако и не волите осећај да у њима носите само једну стварчицу.

Што се тиче дела са воћем и поврћем – ту су лажни дрвени подови, мале гајбе у којима стоје и у близини цвеће које мирише – све како бисте имали осећај да сте на пијаци са најсвежијим домаћим производима.

Место где стоји млеко - да ли сте приметили да је увек на супротном крају продавнице, тако да бисте купили производ који се највише пазари и то углавном свакодневно, морате да прођете читаву радњу. Успут вам сигурно нешто још привуче пажњу и извуче новац из новчаника.

Да ли сте приметели да риба и морски плодови стоје увек на леду? Темпреатуре су толико ниске да и нема потребе за тим, али вам се тако чини да су оне још и свежије.

Док гурате колица да ли сте приметели одређене избочине и рупе на поду? Ни оне нису ту случајно! Они знају да ћете ви успорити чим их угледате, а чим успорите, онда ћете и "бацити поглед" на полице и видети шта ту има.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS