25. 04. 2024.

 

Од 1. септембра на тржишту Европске уније биће забрањена производња и увоз уређаја јачих од 1.600 вати. – Потрошачке организације упозориле да већина најквалитетнијих усисивача неће бити у радњама.

Као што су доскоро правили залихе обичних сијалица, грађани Европске уније имају још мало времена да набаве снажне усисиваче. Првог септембра на снагу ступа директива која забрањује производњу и увоз ових урађаја са снагом већом од 1.600 вати. Правила су део директиве о енергетској ефикасности која треба да обезбеди да ти кућни апарати троше мање струје, а да буду квалитетнији, мање бучни и да испуштају мање прашине у ваздух. Тренутно је просечна снага усисивача у ЕУ 1.800 вати, преноси Би-Би-Си.

Ових дана се огласило британско удружење потрошача „Вич”, износећи податак да већина уређаја с њихове листе најквалитетнијих по новој директиви неће више бити у радњама. У последњем тесту квалитета, пет од седам најбољих усисивача на британском тржишту има већу снагу од 1.600 вати.

По новој директиви о енергетској ефикасности, произвођачи ће морати да на кутији наведу разред словима од А до Г. Ознака ће се односити на енергетску ефикасност, моћ усисавања на тврдим површинама и теписима, на емитовање прашине, буке и слично. Међутим, произвођачи ће сами одређивати разред на основу прописаних тестова, а потрошачка удружења упозоравају да није предвиђено да независно тело тестира наведени рејтинг.

Из компаније „Дајсон”, која је пионир усисивача без кесе, застражено је од Европског суда правде да преиспита ову директиву, иако су сви усисивачи ове фирме испод 1.600 вати. Из ова компаније тврде да критеријумима перформансе није обухваћено тестирање усисивача када се у њему већ налази прашина. Из „Дајсона” такође наводе да сваке године на депонијама ЕУ заврши 126 милиона врећица и филтера из усисивача и да нови систем обележавања није узео у обзир последице коришћених кеса и филтера за животну средину.

За три године прописи ће бити још строжи. Од првог септембра 2017. ниједан усисивач у ЕУ неће смети да има више од 900 вати.

Критичари нових мера тврде да ће ефекти бити слаби, јер ће купци слабију снагу уређаја надокнађивати дужим усисавањем. Кажу и да ће нови уређаји бити скупљи, јер ће произвођачи морати да истраже технологије како да с мањом снагом постигну већу ефикасност. Европска комисија је уверена да директива користи потрошачима јер ће добити боље усисиваче.

„До сада није било прописа и свако је могао да продаје лоше усисиваче. Од сада на тржишту неће бити уређаја који троше много енергије, лоше купе прашину, емитују превише прашине и пропадају пре времена”, написала је на блогу портпарол Европске комисије за енергетику Марлин Холцнер. Процене су да ће се на годишњем нивоу уштедети 3,8 милијарди евра.

Ако грађани појуре у радње да би имали у резерви бар један проверено добар усисивач, ситуација би могла да подсећа на ону са сијалицама. Купци су на велико пазарили класичне сијалице пре него што су фазно избациване из производње и продаје широм ЕУ. Последње су у септембру 2012. повучене жаруље од 40 вати.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS