25. 04. 2024.

 

Цене намирница драстично се разликују од града до града, показују подаци Републичког завода за статистику. Док у Новом Пазару килограм пасуља кошта 400 динара, у Ваљеву је 280. У Србији не важи закон понуде и тражње, већ велики трговински ланци диктирају цене малим произвођачима, тврде у Удружењима потрошача.

Крагујевчани као љубитељи меса, могли би да се преселе у Зрењанин и да тамо килограм телетине уместо 950 плате 650 динара.

Грађани Крагујевца кажу да месо купују повремено, углавном свињско и јунеће и истичу да је у њиховом граду месо изузетно скупо.

За килограм ораха Зрењанинци морају да издвоје скоро 1300 динара. Мање новца на посластице и воће троше Лесковчани И Смедеревци.

"Брескве су од 20 до 30 динара, вишње и кајсије око 50 динара", каже продавац из Смедерева.

У Краљеву су јабуке најефтиније, па три килограма коштају као један у Београду. За килограм крушака у Зајечару треба издвојити око 250 динара, а у Краљеву се за тај новац добију 4 килограма истог воћа. Ипак, не живи се само од воћа, кажу Краљевчани.

"Поврће је прескупо, јер препродавци раде", каже грађанин Краљева.

У престоници се купује кажу продавци, али у ограниченим количинама.

"Купе један парадајз, два, ретко неки да купи кило или кило и по. Немају пара кажу, па где и ми да нађемо паре, зашто седимо овде и чекамо", каже продавачица на једној београдској пијаци.

У Врању су намирнице међу најскупљим у земљи.

"Живим у Торонту овде сам у гостима и упоређујем цене. Скупље је у Србији него тамо. Килограм меса ми узмемо за 99 центи", каже туристкиња из Канаде.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да се многи трговци правдају тиме да су цене у Београду и Новом Саду више.

"Кажу економска ситуација или платежна способност у другим градовима је нижа па се ми према томе равнамо", објашњава Паповић.

Једино озбиљна конкуренција, показује пракса, гарантује ниже и стабилније цене. У супротном, дешава се, као код нас, да на свега педесетак километара удаљености потрошачка корпа може да вас кошта двоструко више.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS