23. 04. 2024.

 

Употреба картица у иностранству је најкомфорнији начин безготовинског плаћања, али и то кошта.


Најскупље је ако се подиже новац са банкомата других банака, али ће провизија у појединим случајевима бити зарачуната и ако плаћате картицом, али упола мање. Банке одређују минималну провизију за подизање новца, која се креће од 200 динара, ретко и до пет евра. Ако су износи већи тај трошак износи два до три одсто. Кад се картицом у иностранству плаћају роба или услуге, банка најчешће обрачунава накнаду од један до 1,5 одсто за плаћање кредитним картицама.

Готовину је најбоље подићи у једној већој трансакцији на банкомату, а не у више мањих, јер је тако провизија мања. Банке зарачунавају минималне провизије па 200 или 300 динара кошта подизање 30 или 90 евра. На банкопматима Хипо Алпе-Адриј у БиХ, Хрватској и Црној Гори, готовину треба подизати картицама “visa elektron”, “mastercard unembossed” и “visa biznis elektron”, јер је то без накнаде.

– За потрошњу у еврозони треба користити “mastercard unembossed“ за коју не постоје трошкови конверзије јер се новац подиже са евро рачуна клијента. Не постоје ни додатне провизије нити се плаћа месечна чланарина за одржавање – кажу у Хипо Алпе-Адрија.
Корисницима Пираеус Travel&Smile картице омогућено је да, до краја септембра, подижу готовину на банкомату Пиреус банке у Грчкој без провизије и повраћај пет одсто потрошеног новца на бензинским пумпама и супермаркетима.

– Најбоље је отворити текући рачун у страној валути, и за путовање у иностранство картице повезати на тај рачун, како се не би обрачунавала курсна разлика – истичу у Уникредит банци.

На банкоматима банака чланица Ерсте групе у Хрватској, Црној Гори, Аустрији, Мађарској, Румунији, Чешчкој и Словачкој, не плаћа се провизија за подизање новца дебитном картицом. Такође, клијентима Интеза банке на располагању је “visa inspire”, међународна дебитна картица матичне групе Интеса Санпаоло која омогућава да подижу кеш на банкоматима Интеса Санпаоло групе широм света без провизије.

Извор: Блиц

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS