19. 04. 2024.

Купила сам сако на распродаји у познатом бутику и када сам дошла кући приметила сам да је са стране распаран, а на леђима расечен.
То каже Београђанка Владана Милетић (27), која је, љута због тога што није било истакнуто упозорење да је реч о роби са грешком, хтела да замени сако.

– Нисам то могла да учиним, јер су и преостала два сакоа имала фабричке грешке – прича за “Блиц“.

Са сличним проблемом сусрела се и Маријана Ранковић (30).

– Другарица и ја смо на коначној распродаји у бутику у центру Београда пробале по два комада одеће. Једна мајица имала је рупу испод пазуха, друга три ситне рупе на леђима, трећа је имала беле флеке, док је хаљина била рашивена. Пришла сам продавачици да је најљубазније обавестим о томе да је на рафовима одећа са грешком, рекла ми је дрско: “А шта очекујете за 600 динара” – каже Маријана.

Јефтинија продаја оштећене робе није забрањена, али јесте ако то нигде није наведено и ако се рекламира као класична распродаја. Али, ово је само једна од превара које се крију иза гломазних натписа: “Распродаја“, “Сале“…

– Најзаступљеније су преваре са висином снижења, односно то да ли је роба стварно снижена 70 одсто или су само две, три ствари јефтиније толико, а остале једва 10 одсто. Осим тога, чест проблем код распродаја су и мале количине робе па се неретко деси да се оно што је на снижењу распрода веома брзо – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача.

На распродајама је често поцепана одећа и обућа, хаљине или панталоне без каиша.

Један од начина за варање купаца су сталне акције, када на излогу током целе године пише “стално снижење од 50 одсто“. Логично је поставити питање од које цене се скида 50 одсто, ако је снижење нон-стоп. Још једна од обмана је и повећање цене непосредно пре снижења.

– У продавници у центру Београда женске чизме почетком сезоне коштале су 14.000 динара са ценом истакнутом на ђону. Три месеца касније роба је снижена за 50 одсто, на истим тим чизмама на ђону је прецртана стајала цена 19.000 и нова 9.500 динара – каже Јелица Смиљанин (35) из Београда.

Иако их многи трговци не поштују, распродаје имају правила. Проценат снижења мора да се односи бар на петину артикала у понуди, на производу мора да буде означена цена пре и после снижења. Ако је на снижењу производ с грешком, то мора да буде истакнуто. Купци имају право на рекламацију и за робу купљену на распродаји.

Сва снижења током године

Јануар, фебруар – компјутери, постељине, намештај; март, април – зимска гардероба; мај, јун – спортска одећа; јул, август – намештај за башту, купаћи костими, клима-уређаји; септембар, октобар – бицикли, компјутери; новембар, децембар – ТВ и кућни апарати.

Казне

  • За трговце који варају на распродајама предвиђене су казне од 300.000 до 3.000.000
  • 554 контроле продаје робе на попустима извршене су 2013.
  • 36 пута инспектори су констатовали „преварно оглашавање”

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS