19. 04. 2024.

 

Потрошачи који имају примедбу на купљену робу ће, новим законом о заштити потрошача, моћи шест месеци, после куповине, да траже повраћај новца, замену или поправку, а повраћај новца биће обезбеђен у року од 30 дана – изјавио је данас министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Рок за одговор потрошачима на рекламацију биће скраћен са 15 на осам дана, најавио је Љајић, образлажући нови закон о заштити потрошача у Скупштини Србије.

Љајић је поручио да ће тај закон дати довољно механизама и инструмената за заштиту права потрошача, како би она била ефикаснија и делотворнија.

Љајић је најавио да ће купац, новим законом, имати могућност да се, када је реч о куповини на даљину, без образложења предомисли у року од 14 дана.

Он је најавио и формирање јединственог националног Регистра потрошачких приговора, у коме ће се прикупљати све информације о приговорима и о решеним потрошачким споровима , а тржишној инспекцији ће бити враћена и могућности да новчано кажњава трговце.

Министар је најавио да ће бити укинуте судске таксе за потрошачке спорове мање од 500.000 динара, како би се потрошачи подстакли да се изборе за своја права и судским путем, што до сада није био случај јер су судске таксе биле скупе.

Љајић је напоменуо да је од 2002. ово четврта измена закона о заштити потрошача јер је како је рекао, то динамична област која се мења не само код нас него и у свету, иако је претходни закон дао основе и сасвим задовољавајући ниво заштите права потрошача, али је у многим сегментима био непримењив због тога сто нису постојали јасни механизми за заштиту права потрошача и спровођење закона у дело.

Текст постојећег закона, који је донет 2010. године, је такође морао да се поправи и због нових директива ЕУ у овој области, због чега је морало да се мења око 50 одсто одредби постојећег закона о заштити потрошача.

– Ово је целовит пакет за који верујем да ће закон учинити ефикаснијом и делотворнијом - рекао је Лајић, који је образложио и разлоге за измену закона о електронским комуникацијама.

Предлогом измена закона о електронским комуникацијама предвиђено је спајање Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ) и Републичке агенције за поштанске услуге (РаПУС), рекао је Лајић и додао да се због тог спајања не очекују енормне уштеде већ увођење реда у тој области.

Други разлог за измене тог закона је што је Уставни суд утврдио да су поједине одредбе тог закона, које се односе на задржане податке, неуставне зато што се ради о повреди права на тајност комуницирања корисника електронских комуникација, рекао је Лајић.

Те податке до сада су могли да користе службе безбедности и МУП.  Ту одредбу Устави суд је прогласио неуставном јер се нарушава принцип тајности података и тајности комуницирања.

– Овим изменама сада ће се ови, такозвани задржани подаци моћи користити само уз одлуку суда уколико су неопходни за вођење кривичног поступка и ради заштите интереса Републике Србије, и то у ограниченом периоду“ – рекао је Љајић.

Он је казао и да је разлог за измене тог закона и увођење реда у телекомуникационој области.

Извор: Блиц

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS