25. 04. 2024.

 

Иако свакодневно слушамо уверавања надлежних да је храна у Србији безбедна, контроле које је спровело Министартво пољопривреде у прва три месеца ове године показале су да је сваки седми узорак хране неисправан.

Од 2.807 контрола пића и хране биљног порекла, неправилности су откривене у 396 случајева. Највише хране повучено је јер није имало доказ о безбедности или зато што је имало непотпуну декларацију, док се мањи део неправилности односио на лош квалитет.

Пољопривредна инспекција повукла је из промета 292 литра пива, 181 литар освежавајућих безалкохолних пића и 16 литара воћног сока и нектара којима је истекао рок трајања. Из промета је повучено и 22.119 литара вина и 20 литара ракије који нису имали прописну ознаку географског порекла.

Инспектори у повукли и 6.775 килограма брашна, 51 килограм чаја, 47 килограма финих пекарских и кондиторских производа којима је истекао рок трајања и 32 килограма додатака јелима, зачина и прашкастих производа којима је истекао рок. Одузето је и уништено 247 литара вина и 141 литар ракије због недозвољене продаје у ринфузу.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS