23. 04. 2024.

 

Контролори и монтери ЕПС-а регистровали су 52 начина за крађу струје, а пет се најчешће примењују. То су директно прикључење на бандеру, затим у самој кући укључење на довод пре бројила, замена места жица за одвод и довод, па се струјомер окреће уназад и брише утрошену струју, кочење иглом обртног дела бројача и постављање јаког магнета на бројило.



Крадљивци магнете умотавају у тканину или изолир траком причврсте на струјомер да не би оставили траг крађе. Пазе и да магнет повремено уклањају да не изазову сумњу драстичним смањењем потрошње.

У усамљеним кућама, објашњава монтер ЕПС-а, домаћини имају специјалне куке повезане с продужним каблом које каче на оближњи стуб и тако мимо бројила, углавном ноћу, напајају уређаје који троше највише струје.


У Дирекцији за дистрибуцију електричне енергије процењују да се годишње украде струја за око седам милијарди динара. То значи да струју краде око 116.000 домаћинстава, којима је просечан месечни рачун 5.000 динара.

– Откријемо око 20.000 крађа годишње, што је само двадесетак посто – кажу у ЕПС-у и додају да “борбу често добијају они који краду”.

Разлог је и то што ЕПС нема помоћ државе ни кад ухвате крадљивце на делу. Иако је реч о кривичном делу за које је предвиђена и затворска казна од три године, судови крадљивце не терају на робију.

– Веома је тешко наплатити рачуне од крадљиваца, обично нема имовине за принудну наплата. Највећи број оптужених буде осуђен условном казном или се нагоди са тужиоцем, па буде кажњен малим новчаним износом уз обавезу плаћања украдене струје – кажу у ЕПС.

Контролори у ЕПС-у процењују повремено да ли је потрошња неког домаћинства реална. Најлакше је открити оне који се илегално прикључе, јер немају регистроване струјомере. Крађу струје у ЕПС покушавају да спрече и измештањем бројила из кућа. Оваква акција спроводи се у Малом Мокром Лугу, надомак Београда. Ормани са струјомерима се постављају на јавне површине или бандере и држе под кључем.

Петина

Открије се тек сваки пети крадљивац. ЕПС годишње губи седам милијарди динара због крађе електричне енергије.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS