18. 04. 2024.

 

Поједине пумпе у Србији уместо гасног уља 0,1 пољопривредним произвођачима точе лож-уље.

Осим што бензинске станице на овој врсти малверзација остварују нелегалну зараду, оне варају пољопривреднике који куповином лож-уља неће моћи да остваре право на регрес од 50 динара по литру који им је држава обећала.

Иако лож-уље сме да се користи искључиво за потребе грејања, поједине пумпаџије решиле су да на штету пољопривредника уновче оно што им је остало након грејне сезоне. Да би привукли купце, они лож-уље продају као гасно уље 0,1, али по цени нижој за осам до 15 динара по литру. Пољопривредници би требало да буду опрезни при куповини ових деривата, јер се Правилником о условима и начину остваривања права на регрес за гориво ово право остварује само за куповину евродизела и гасног уља 0,1.

Јелица Путниковић, уредница портала Балкан магазин, објашњава за “Блиц“ да су власници појединих приватних пумпи овај занат добро савладали у претходних неколико година када су лож-уље продавали као дизел-гориво, а да су сада увидели нову прилику за добру зараду.

– Некада су користили то што држава на лож-уље није наплаћивала акцизе, па им је тај износ остајао у каси као екстразарада. Сада, када је грејна сезона завршена, уместо да у складиштима лагерују лож-уље за наредну зиму, они користе то што је надлежно министарство пољопривреде каснило са доношењем Правилника за остваривање права на регрес за гориво – каже Путниковићева.

Славиша Петковић, тржишни инспектор, каже да је и до њих дошла информација да поједине бензинске станице варају пољопривреднике. – Зато планирамо да у што краћем року започнемо контроле и да такве малверзације спречимо. Што се државе тиче, она ту ништа не губи, јер је и једно и друго акцизна роба, али губе пољопривредници који са лажним фискалним рачунима неће моћи касније да остваре право на регрес – каже Петковић.

Држави исто
Тржишна инспекција најављује контроле. Држава, иначе, наплаћује акцизе на обе врсте горива и није на губитку.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS