20. 04. 2024.

 

Као и пре три године, када је „Јафа” повучена због спорне боје на амбалажи, Словенци поново пронашли недостатак нашим производима.

Штрудле од смокава „Житопрераде ДМ” у Новом Бечеју повучене су са рафова продавница свих европских земаља, али и са тржишта Србије у којима су се готово до јуче продавале. Најпре са рафова словеначких радњи одакле је и кренула информација да се у српском производу налази недозвољена количина микотоксина– охратоксин А, који је потенцијално опасан по здравље потрошача.

Произвођач је, сазнајемо, још пре десетак дана од добављача из Словеније добио информацију о наводној контаминацији производа и одмах ангажовао домаће лабораторије и узорке послао на вештачење у лабораторију у Бечу, како би проверили ове наводе. О свему је било обавештено и Министарство пољопривреде, које ни овога пута (као у случају са афлатоксинима у млеку) није одмах реаговало и обавестило грађане чији је производ и из ког разлога повучен.

Како сазнајемо, први резултати, који су по налогу „Житопрераде ДМ” стигли, показују да ни у једном од узорака није пронађено више од десет микрограма охратоксина по килограму, док су први словеначки резултати показали 15 микрограма по килограму што се сматра огромним прекорачењем од максимално дозвољених три. Због тога у „Житопреради ДМ” верују да је по среди грешка, неспоразум који је ову, иначе, успешну фирму већ довео на ивицу опстанка.

Конкуренција је такође у незавидној ситуацији, а вероватно и цела кондиторска индустрија у односу на инострано тржиште, јер потрошачи по правилу препознају групу производа, а не увек произвођача. Један од највећих конкурената – врбаска „Медела”, видевши шта се „Житопреради” дешава, одмах се оградила од „штетних штрудли” и изашла са информацијом да је „затрпана понудама” јер „имају безбедан производ”.

– Нећу да тврдим да је контролисани производ безбедан. Тренутно је под сумњом. Због тога се и повлачи са тржишта. Лабораторије ће одговорити на сва питања. Компанији је нанета штета по више основа. Најпре, информације које смо добили из Словеније да је реч о концентрацији охратоксина од 15 микрограма по килограму ниједна лабораторија до сада није потврдила. Мислимо да информација из Словеније није тачна, а нисмо добили ни документа од њих која би потврдила по ком основу су штрудле сврстане у ту групу производа, каже технолог Здравко Шимић, стручњак за системе безбедности хране који је у разговору за „Политику” говорио у име компаније „Житопрерада ДМ”.

Штрудле су, каже он, према класификацији Европске агенције за храну и домаћем правилнику, који је у потпуности усаглашен са европским, фини пекарски производ, а не производ од жита како је декларисан у Словенији. Иначе у првој категорији производа, у које спадају и штрудле, није постављена никаква граница остатака охратоксина, па тиме није могао ни да буде контролисан по том основу. У другом случају код производа од житарица (брашно, експандиране житарице, тестенине…) максимална граница је три микрограма охратоксина по килограму, али је та граница до пре три године била три пута већа, што говори да се правилници у складу са променама технологије мењају.

– Данас очекујемо резултате вештачења лабораторије у Бечу и све ће бити много јасније. Иначе, важно је и то да је компанија поступила потпуно одговорно према потрошачима тржећи одмах анализе, каже Шимић.

На питање зашто нису одмах обавестили јавност и потрошаче, наш саговорник тврди да је досадашња пракса показала да се такви покушаји обично заврше јавним линчом компаније у медијима. Он каже да нешто што је свакодневна пракса у развијеном свету, а то је повлачење на десетина производа свакодневно, код нас није изводљиво. Још неке домаће компаније су претрпеле штету или макар јавну осуду попут „Јафе” која је по пријави Словеније пре три године практично без икаквог разлога повучена са њиховог и тржишта и Црне Горе, такође уз образложење, које је врло брзо демантовао произвођач.

Штрудле од смокава требало би да покрену друго питање – шта то недостаје нашем тржишту и институцијама како би потрошачи били безбедни, а не да нас странци обавештавају о спорним производима.

Шта су охратоксини

Охратоксин А је врста микотоксина које луче плесни и које се сматрају потенцијално опасним по здравље. Углавном се могу наћи на житарицама, сматра се да су високотоксични и да могу да изазову проблеме на бубрезима. У неким научним радовима наводи се да је присуство малих количина микотоксина у житарицама очекивано и неминовно, али да је након процене нивоа микотоксина у храни потребно осмислити одговарајућу стратегију за заштиту јавног здравља.

О крекерима ни реч

Иако се у извештају Европског система за брзо узбуњивање на небезбедну храну РАСФФ осим штрудли помињу и крекери увезени из Србије, још није познато о ком произвођачу је реч. Одговор на ово питање нисмо добили ни из ресорног министарства. Иначе, у поменутом извештају налази се и на десетине производа из других европских земаља који су из неког разлога повучени са тржишта.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS