18. 04. 2024.

Индустријска и кућна хемија, као и детерџенти који се продају на тржишту Србије од 1. октобра имају нова обележја на амбалажи, која ће потрошачима на јасан и недвосмислен начин показивати својства тих хемикалија, као и да ли су и колико су оне опасне за здравље људи и околину, поручују из Агенције за хемикалије.

Нова правила за обележавање примењују се на производима који се класификују као опасне хемикалије, а међу којима су кућна хемија, средства за заштиту биља, биоцидни производи, различите лабораторијске и индустријске хемикалије и слично.

То значи да ће на паковањима увозних и домаћих производа овог типа убудуће морати да буду истакнуте упозоравајуће слике тзв. пиктограми који ће потрошаче већ на први поглед упозорити да ли је хемикалија запаљива, има ли експлозивна својства или је токсична и опасна по животну средину.

За хемикалије је прописан и изглед етикете која мора имати речи упозорења, ознаку опасности, начин употребе, како поступити уколико дође у додир са очима.

- На овај начин Србија је у своје законодавство пренела глобални систем обележавања хемикалија који је договорен на светском ниову у оквиру Уједињених нација, а који тренутно важи у ЕУ, Јапану, Новом Зеланду, Аустралији, Јужној Кореји и САД. У Србији ће овај режим обележавања од ове године важити за супстанце, а од 2015. године ће важити за све смеше - кажу у Агенцији.

За непоштовање одредби о класификацији, паковању и обележавању хемикалија предвиђена је новчана казна у износу од 1,5 до три милиона динара, с тим што се за привредни преступ правном лицу може изрећи и мера забране обављања делатности у трајању до 10 година.

Слике воћа које су се до сада могле видети као илустрација на паковањима појединих детерџената нису више дозвољене.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS