18. 04. 2024.

БРИСЕЛ - Европска унија увела је строже безбедносне мере за играчке, што би могло да погоди кинеске компаније, које у укупном увозу ових производа на тржиште европске двадесетседморице имају удео од 80 одсто.

На удару нових прописа су се пре свега нашле играчке које садрже фталате, хемикалије које омекшавају пластику, а доводе се у везу с хормонским поремећајем код деце, преноси Ројтерс.

Посебна пажња посвећена је и ретардантима пламена, материјама које отежавају да се играчка запали. Ове хемикалије могу да омету раст деце и да трајно оштете њихов ендокрини систем.

Надзор на границама ЕУ и у самим државама чланицама ће бити појачан, док ће се произвођачи, увозници и дистрибутери сматрати одговорним за откривање ризика и потенцијалне изложености деце штетним материјама.

У 2009. укупна вредност малопродајног тржишта традиционалних играчака у ЕУ је износила 14,5 милијарди евра. Играчке произведене у ЕУ, иначе, имају удео од преко 25 одсто на светском тржишту.

Пооштрени су и прописи који имају за циљ да онемогуће да се дете угуши играчком или њеним делом гутањем или удисањем. Играчке које се продају са храном или које су у храни (као код "киндер јаја") ће морати да буду посебно упаковане.

Последњих година бележени су скандали у вези са безбедношћу и квалитетом играчка и хране увезених из Кине па је ЕУ, у координацији с кинеским властима, разрадила тзв. "систем раног упозорења", којим може да се покрене детаљнија провера увезене робе да би се избегле претње јавном здрављу.

 

Извор: Танјуг

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS