19. 04. 2024.

Све популарнији мобилни телефони са андроид оперативним системом задали су главобоље многим корисницима чим су почели да, по повратку са летовања, пристижу рачуни. Паметни уређаји који се сами повезују на Интернет и често без знања власника ажурирају програме у ромингу могу да направе астрономске рачуне.

О каквим телефонима је реч, у чему се разликују од обичних и како избећи високе рачуне уколико их користимо, питали смо сва три оператера мобилне телефоније.

Објаснили су да телефони са андроид оперативним системом садрже апликације, односно програме које захтевају сталну везу са Интернетом. Због тога они могу да остваре Интернет саобраћај, а да корисник то и не зна.

Савет за кориснике роминга је, стога, јасан - искључити све апликације које се стално ажурирају и укључивати их само када је то заиста неопходно. Користан савет је и да ће се, када поново укључите телефон, сви програми који сте угасили поново „подићи". Осим тога, распитивање код продавца о карактеристикама андроида и начину на који се гасе апликације се подразумева.

- У свакој нашој пословници или путем Корисничког сервиса корисници могу да се распитају о најзначајнијим карактеристикама свих „смарт" уређаја. Скрећемо им пажњу да пажљиво прочитају приложено упутство произвођача у коме стоји да „смарт" телефони користе Интернет везу. Трудимо се и да ове уређаје приближимо најширем кругу корисника, тако да већина наших постпејд пакета већ садржи мегабајте за пренос података који варирају од 40 мегабајта до 4.400 мегабајта. Ова количина преноса података је дефинисана на основу истраживања месечног саобраћаја наших корисника и уверени смо да је више него довољна за несметано сурфовање и преузимање податка - рекли су у ВИП-у.

У „Телекому" саветују да приликом куповине андроид телефона корисници изаберу неки од тарифних профила, који у месечној претплати поред минута и СМС-а имају и бесплатан интернет саобраћај како се аутоматско повезивање андроида на глобалну мрежу не би додатно плаћало.

- Ова препорука се, пре свега, односи на оне кориснике који се први пут срећу са андроид телефонима, јер апликације којих сада има на тржишту вишње од 1,5 милион, најчешће приликом употребе треба да буду повезане на Интернет. Корисницима који путују у иностранство саветујемо да искључе аутоматско ажурирање апликација и њихово повезивање на Интернет и да их веома пажљиво користе када се налазе у ромингу, због тога што роминг тарифе у највећој мери зависе од иностраних партнера и по неколико пута су веће него када се корисници налазе у Србији. Све апликације требало би да могу да се искључе, али та опција пре свега зависи од онога ко их је развио и од модела телефона - рекли су у „Телекому".

Јасно је, стога, да програме који се сами ажурирају треба искључити, али кориснике занима да ли стандардне функције настављају да раде нормално. У „Теленору" то потврђују.

- Основне функције телефона са андроид платформом као што су разговор и слање СМС-а никада нису повезане са Интернетом, тако да искључивање Интернета не утиче на основне функције. Осим тога, на андроид телефонима постоји и посебна опција која регулише да ли ће телефону бити дозвољена употреба Интернет саобраћаја у ромингу која је стандардно искључена уколико је корисник није променио. Такође, аутоматско ажурирање времена било би пожељно искључити јер на неким телефонима то може генерисати интернет саобраћај - објаснили су у „Теленору", додајући да се телефони андроид платформом углавном продају уз пакете који садрже повољније цене за интернет саобраћај.

----------------------------------------------

Основна идеја коришћења - стално присуство на Интернету

Андроид је оперативни систем заснован на Лиуксу намењен мобилним телефонима. Развиле су га компаније Гугл и касније Опен Хадест алијанса - конзорцијум који се састоји од великих компанија (Гугл, Интел, ХТЦ, Моторола, н Видија, Сони Ериксон, Асустек, Тошиба...), кажу наши мобилни оператери.

- Идеја коришћења андроид телефона заснива се на сталном присуству на Интернету и тесној интеграцији са Гугл сервисима. Могуће је и синхронизовати друге корисничке налоге са различитих и-мејл провајдера, али и бити стално присутан на различитим социјалним мрежама (Фејсбук, Твитер...). Према подацима агенције Гартнер за прво тромесечје ове године, андроид је водећа платформа за мобилне телефоне на свету јер је заузимала 36 одсто.

Извор: Потрошач (Политикин додатак), 14.07.2011.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS