24. 04. 2024.

Прехрамбена компанија „Подравка" почела је повлачење производа „Ева" скуша филети у биљном уљу од 115 грама где је лабораторијским анализама у једном од девет узорака утврђена већа присутност хистамина од оне које прописује правилник. Реч је о „Ева" скуша филетима серије 31012011 којима је рок употребе до 31. јануара 2015, саопштила је „Подравка".

Спорна серија филета присутна је само на тржишту Хрватске, што значи да ови производи нису доспели на тржиште Србије, кажу у „Подравки".

Из копривничке прехрамбене компаније наводе да су тако реаговали да би у потпуности заштитили потрошаче и да ће спорна серија „Ева" скуша филета бити повучена с полица трговина на домаћем (хрватском) тржишту.

Саопштење компаније „Подравка" је непрофесионално, заправо обмањујуће, јер не даје комплентне информације и има за циљ да што мањи број потрошача у Србији буде обавештен. Да ли потрошачи у Србији знају која количина „Ева филети скуше" је пласирана на тржишту, у којим трговинским ланцима се налази? Ко ће обештетити потрошаче који су већ купили и конзумирали тај производ? Зашто компанија „Подравка" информацију о повлачењу са тржишта овог производа није објавила на свом званичном сајту?

Ово су питања и за „Подравку" али и за домаће инспекцијске органе.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS