25. 04. 2024.

Наиме, "Телеком" ће месечну телефонску претплату за грађане и фирме повећати са 388 на 430 динара, без пореза на додату вредност (ПДВ), док ће цена телефонирања у локалном саобраћају бити око 100 одсто већа због скраћења трајања импулса.
Један импулс у фиксној мрежи остаће на 0,4043 динара без ПДВ, али ће трајање импулса у локалном разговору бити скраћено са 60 на 26 секунди у "јаком саобраћају", који траје од 7.00 до 21.00 радним данима и суботом.

Занимљив став "Телеком"-а: Нисмо тражили повећање цена
"Телеком Србија" саопштио је јуче да та компанија није тражила повећање цена као и да јој је у Републичкој агенцији за електронске комуникације објашњено да су поскупљења неизбежна да би се обезбедили услови за рад нових оператора фиксне телефоније. "Телеком Србија" у саопштењу наводи да та компанија планом пословања за 2011. годину није предвидела повећање цена, као и није тражила било какво повећање цена у овој години. "Напротив, Управни одбор је средином априла одбио предлог Ратела да размотри ново повећање цена и затражио додатно објашњење с тим у вези од регулаторне агенције", наводи се у саопштењу. 
У време "слабог саобраћаја", од 21.00 до 7.00 радним данима и суботом, као и презницима, један импулс у локалним разговорима трајаће 52 секунде уместо 120 секунди.
Телефонирање у међумесном саобраћају појефтиниће због продужења трајања импулса у време "јаког саобраћаја" са 12 на 17 секунди, односно са 24 на 34 секунде у време "слабог саобраћаја".

Импулсни интервали за остале позиве из фиксне мреже ће остати непромењени.
Цена једног минута телефонског разговора у фиксној мрежи у "јаком саобраћају", од 7.00 до 21.00 радним данима и субутом, коштаће 92 паре у локалном саобраћају, а 1,41 динар у међунесном.
У време "слабог саобраћаја", минут разгвора у локалном саобраћају коштаће 46 пара, а у међумесном саобраћају 0,705 динара.
"Телеком Србије" ће од 1. августа морати да изједначи и све остале цене телефонских разговора за бизнис претплатнике са ценама за становништво.
У оквиру претплате становништво ће бити обезбеђено 300 бесплатних импулса, двоструко више него до сада.
Рател је оценио да ће и поред послупљења телефонирања у локалном саобраћају цене локалног позива у Србији и даље бити међу најнижим у региону.

Цена месечне претплате за директан телефонски прикључак је повећана за 10,8 одсто, али је још знатно нижа од просечне цене у региону која износи око 690 динара, при чему су у обзир цене у Мађарској, Румунији, Бугарској, Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској.

Удвостручавањем броја бесплатних импулса у оквиру претплате грађани ће добити 121,29 динара бесплатног локалног саобраћаја, што је око 28 одсто цене месечне претплате. До сада је месечна претплата укључивала 60,65 динара бесплатног локалног саобраћаја или око 16 одсто цене месечне претплате.

Извор: Агенције и РАТЕЛ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS