20. 04. 2024.

Свет­ска здрав­стве­на ор­га­ни­за­ци­ја (СЗО) са­оп­шти­ла је ју­че да је сој еше­ри­хи­је ко­ли, ко­ји је од­го­во­ран за смр­то­но­сну за­ра­зу у Евро­пи, са­свим но­ва бак­те­ри­ја, ко­ја ни­ка­да ра­ни­је ни­је ви­ђе­на и ко­ја је до са­да од­не­ла 17 жи­во­та, а за­ра­же­но је ви­ше од 2.000 љу­ди.

СЗО је на­ве­ла да су пре­ли­ми­нар­на ге­нет­ска ис­пи­ти­ва­ња по­ка­за­ла да је тај сој му­тант две раз­ли­чи­те бак­те­ри­је еше­ри­хи­је ко­ли и да по­се­ду­је ле­тал­не ге­не, чи­ме се мо­же об­ја­сни­ти због че­га је за­ра­за у Евро­пи та­ко опа­сна и ши­ро­ких раз­ме­ра, пре­не­ла је аген­ци­ја АП.

Струч­њак СЗО за ис­прав­ност хра­не Хил­де Кру­се је из­ја­ви­ла да је „то је­дин­ствен сој, ко­ји ни­ка­да ра­ни­је ни­је изо­ло­ван код па­ци­је­на­та", до­да­ју­ћи да по­се­ду­је „раз­ли­чи­те ка­рак­те­ри­сти­ке ко­је га чи­не за­ра­зни­јим и ток­сич­ни­јим".

До са­да је тај му­ти­ра­ни сој еше­ри­хи­је ко­ли усмр­тио 17 осо­ба у Не­мач­кој и јед­ну у Швед­ској. Ре­ги­стро­ва­но је ви­ше од 2.000 за­ра­же­них, укљу­чу­ју­ћи 470 осо­ба код ко­јих се ја­вио ре­дак по­ре­ме­ћај функ­ци­је бу­бре­га.

Шпа­ни­ја ће тра­жи­ти од­ште­ту по­што је за по­ја­ву смр­то­но­сне бак­те­ри­је ЕХЕЦ у Не­мач­кој по­гре­шно окри­вљен шпан­ски кра­ста­вац, на­ја­вио је ју­че пре­ми­јер Шпа­ни­је Хо­се Лу­ис Ро­дри­гез Са­па­те­ро.

По­ста­ло је ја­сно, ана­ли­зом ко­ју је спро­ве­ла шпан­ска аген­ци­ја за без­бед­ност на­мир­ни­ца, да не­ма ни нај­ма­ње ин­ди­­ци­је да је по­ре­кло опа­сне ин­фек­ци­је у би­ло ко­јем шпан­ском про­из­во­ду - ре­као је он у ин­тер­вјуу шпан­ском др­жав­ном ра­ди­ју.

- С тим у ве­зи бих во­лео ја­сни­ју ре­ак­ци­ју Европ­ске ко­ми­си­је... Са­да има­мо вр­ло ам­би­ци­о­зан за­да­так пред на­ма, а то је да опо­ра­ви­мо наш до­бар углед што је мо­гу­ће пре и тр­го­ви­ну свим про­из­во­ди­ма из Шпа­ни­је - об­ја­снио је Са­па­те­ро.

Шпа­ни­ја ће, ка­ко је до­дао, тра­жи­ти од­ште­ту пред над­ле­жним ин­сти­ту­ци­ја­ма у Евро­пи за пре­тр­пље­ну ште­ту.

Не­за­до­вољ­на од­лу­ком Ру­си­је о за­бра­ни уво­за све­жег по­вр­ћа из Европ­ске уни­је, Европ­ска ко­ми­си­ја за­тра­жи­ће од Мо­скве об­ја­шње­ње за ту „не­сра­змер­ну" од­лу­ку.

- То је пре­те­ра­но - про­ко­мен­та­ри­сао је од­лу­ку о за­бра­ни уво­за Фре­де­рик Вин­сент, је­дан од порт­па­ро­ла ЕК, и до­дао да ће се „Ко­ми­си­ја обра­ти­ти ру­ским вла­сти­ма и за­тра­жи­ти об­ја­шње­ње".

Он је на­вео да ЕУ го­ди­шње из­во­зи у Ру­си­ју по­вр­ће у вред­но­сти из­ме­ђу три и че­ти­ри ми­ли­јар­де евра.

Ру­си­ја је од ју­че уве­ла за­бра­ну уво­за све­жег по­вр­ћа из свих зе­ма­ља Европ­ске уни­је због по­ја­ве сто­мач­не ин­фек­ци­је у не­ко­ли­ко европ­ских зе­ма­ља, пре све­га у Не­мач­кој, ја­ви­ла је аген­ци­ја Ин­тер­факс.

Тој аген­ци­ји је глав­ни са­ни­тар­ни ле­кар Ру­си­је Ге­на­диј Они­шчен­ко ре­као да је од ју­че за­бра­њен увоз све­жег по­вр­ћа у Ру­си­ју из зе­ма­ља ЕУ и да ће све­же по­вр­ће про­из­ве­де­но у тим зе­мља­ма би­ти по­ву­че­но из про­ме­та. До ју­че је за­бра­на уво­за по­вр­ћа ва­жи­ла са­мо за Не­мач­ку и Ита­ли­ју, под­се­ћа Ин­тер­факс.

 

Извор: Агенције

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS