18. 04. 2024.

После информација да је у Немачкој од тровања бактеријом ешерихијом коли из краставца, како се сумња, увезеног из Шпаније, до сада умрло 14 људи, и у Србији су пооштрене контроле увоза и продаје свежег воћа и поврћа. Из надлежних инспекција Министарства пољопривреде и трговине поручују да су контроле и до сада биле строге, али да ће због алармантне ситуације у Немачкој, појачати надзор над свим намирницама.

Ванредне контроле воћа и поврћа

Појачане контроле односе се, не само на краставце из Шпаније, него и на оне који се увозе из других земаља. Обухватиће и робу на пијацама како би се грађани умирили, наводе у овом министарству.

Потрошачи у Србији су са правом забринути, утолико више што је у нашу земљу од почетка године из Шпаније увезено 97 тона краставаца. Једно од главних питања на пијацама је, због тога, јуче било - „одакле је овај краставац?". Душан Пајкић, из Министарства пољопривреде и трговине, поручује купцима да могу да буду мирни.

- Сва роба која се увози у Србију редовно се контролише, укључујући и краставце из Шпаније, и ништа не може да буде увезено, уколико не испуњава услове прописане нашим правилником. Ниједна пошиљка не може да пређе границу ако није здравствено безбедна и постоји опасност да може да угрози здравље наших грађана. Све количине краставаца које су у нашу земљу дошле из Шпаније биле су исправне и зато им је увоз дозвољен. Тај краставац је до сада већ поједен и ми нисмо имали ниједан забележен случај тровања ешерихијом коли - објаснио је Пајкић, додајући да постоји тачно утврђена процедура приликом увоза.

- За сваку врсту хране постоји правилник који прописује две врсте параметара. Једни су за супстанце које не би смеле да буду присутне у храни или им је одређена максимална количина како не би угрожавали људима здравље, попут пестицида или тешких метала, односно прописују хигијенску исправност, а друга група параметара се односи на квалитет - рекао је Пајкић.

Када пошиљка стигне на границу најпре се прегледа документација која је прати, а после тога се проверава пошиљка да се види да ли је нетакнута. Наш саговорник наводи да се потом у присуству цариника и овлашћене особе узимају узорци. Они се носе на анализу у лабораторију, па тек када стигне извештај, уколико је воће и поврће исправно увоз се одобрава, а уколико није забрањује се. Ипак, који су савети потрошачима, на шта обратити пажњу и како се заштитити, главна су питања.

- Сво воће и поврће треба добро прати, нарочито ако се једе пресно и то под млазом хладне воде. Подразумева се да је онај ко то ради претходно опрао и руке. Краставац је поврће које расте на земљи и зато мора добро да се опере нарочито уколико се конзумира са кором, јер на њој могу да се нађу разни микроорганизми. Никада, осим тога, не треба куповати плодове који су оштећени, ударени, расечени нити оне који имају чудан мирис, укус, боју - саветује Пајкић, док и наши трговци поручују купцима да могу бити мирни.

- У нашим малопродајним објектима нема краставца из Шпаније. Добављамо га од домаћих произвођача, а одређене количине увозимо из Македоније. Осим што сарађујемо само са оним произвођачима који имају адекватне потврде о исправности робе, све камионе по уласку у земљу проверава надлежно Министарство пољопривреде - објаснила је Мартина Петровић из „Делта максија", додајући да у „Макси" супермаркетима и „Темпо" хипермаркетима претходних дана није опала продаја краставаца. Слично је и код других трговаца.

- Продајемо краставац увезен из Македоније и нешто мало из домаће производње од индивидуалних произвођача. Потрошачи који купују краставац код нас не треба да брину, јер поврће из Шпаније нисмо имали у асортиману - објаснила је Јелена Лукач из „СОС" маркета.

Резултати за 48 сати

Инспектори Министарства пољопривреде и трговине узели су јуче узорке поврћа са кванташких и зелених пијаца у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Послати су у лабораторију београдског Градског завода за јавно здравље, а резултати се очекују за 48 сати.

Објављено: Политика, 01.06.2011.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS