24. 04. 2024.

Пољопривредна инспекција Министaрства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, након извршене контроле ракија код произвођача „SCAID" д.о.о. из Суботице, констатовала је да се ради о небезбедним производима и наложила њихово повлачење са тржишта и забрану производње.

Повлачење небезбедне - опасне ракије са тржиштаАпелујемо на грађане да не купују и не конзумирају следеће производе „SCAID" произвођача: шљивовицу препеченицу од 0.5 литара јачине 50% v/v, шљивовицу препеченицу од 1 литра јачине 50% v/v и лозовачу од 0.5 литара јачине 40% v/v у пластичним боцама јер су опасне по људско здравље.

Повлачење небезбедне - опасне ракије са тржиштаНакон добијених резултата из акредитоване лабораторије утврђено је да наведене ракије имају у себи десет пута повишен садржај метанола тако да по квалитету и здравственој исправности не одговарају техничким прописима. 

Пољопривредна инспекција ће на основу Закона о безбедности хране поднети пријаву за привредни преступ против произвођача и одговарајуће мере против одговорних лица.
Подсећамо да је од почетка 2010. године до данас, пољопривредна инспекција Министраства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, извршила 3.436 контрола ракије у производњи и промету и том приликом поднела 498 прекршајних пријава, 64 пријаве за привредни преступ и једну кривичну пријаву.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS