20. 04. 2024.

Након оправдане полемике у вези са изостављањем Директиве о потрошачком кредиту из новог закона о заштити потрошача, дочекало нас је непријатно изненађење.

Наиме, како је почетком октобра саопштено „НБС је у договору са Министарством трговине изузела део о потрошачким кредитима из Нацрта закона о заштити потрошача, због специфичности кредита и других банкарских услуга. У складу са тим нови закон, чија је припрема у току, имаће за циљ унапређење добре пословне праксе и фер односа према клијентима, као једног од кључних елемената за даље јачање поверења, а тиме и развој банкарског сектора, навела је НБС. Нацрт предлога закона о заштити корисника банкарских услуга, који ће у себи садржати Директиву о потрошаком кредиту, биће спреман за јавну расправу током новембра ове године, док би до краја октобра требало да буде завршен предлог нацрта закона о заштити корисника банкарских услуга."

С обзиром да се месец новембар управо завршио упућујемо јавни позив НБС да саопшти разлоге непоштовања сопственог обећања. Верујемо да је у питању тренутни застој који неће приморати министра трговине, г-дина Милосављевића, да активира свој део одговорности изречен на седници Одбора за трговину Скупштине Србије од 04. октобра текуће године.

Национална организација потрошача Србије позива све одговорне стране у вези израде поменутог закона да свој део обавеза спроведу у потпуности и у складу са изнетим плановима како би почетак примене новог закона о заштитти потрошача означио и ступање на снагу новог закона о заштити корисника банкарских услуга.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS