24. 04. 2024.

Суморној слици на српском тржишту допринеће још једна у низу превара којима су изложени потрошачи у Србији. Недавно спроведено испитивање квалитета воћних ракија које је Национална организација потрошача Србије извршила у сарадњи са Министарством пољопривреде показало нам је да од 45 испитаних узорака чак 20 не одговара захтеваном квалитету - по пореклу етанола.

Овако велики проценат (чак 45%), за неког ће представљати изненађење. За просечног потрошача ово значи још једно поигравање са већ пољуљаним поверењем.

Да не буде забуне, ракије нису штетне за конзумирање, али се потрошачима продаје производ који нема прописане - декларисане карактеристике.

Образложење

Етанол је органско хемијско једињење које чине угљеник, водоник и једна ОХ-група, односно представник алкохола. Раније се називао етилалкохол.

Често се ово једињење народним говором назива само алкохол или шпиритус, иако је то само један представник читаве класе алкохолних једињења.

Алкохол се најчешће добија алкохолним врењем шећера, а добијени етанол се означава као аграр- или биоетанол.

Ограничвајући фактор у добијању биоетанола је отпорност микроорганизама који га производе (квасац угине при концентрацији етанола од 18%) па је за добијање жестоких алкохолна пића неопходна редестилација. Етанол се може произвести и синтезом из воде и етена у присуству сумпорне киселине као катализатора.

Релативни однос стабилних изотопа је карактеристика прехрамбеног производа која је у директној вези је са изотопским саставом стартног материјала.

Поменута карактеристика се у савременим инструменталним техника користи за утврђивање оригиналнисти и порекла производа, односно сировина од којих је производ направљен и могуће је између осталог утврдити следеће:

- да ли је алкохол у воћној ракији само из воћа или је у производњи коришћено индустријско биље (пиринач, кукуруз..) или шећер

- да ли је воћни сок који је декларисан 100% воће заиста без додатка шећера и без додате воде

- да ли СО2 у приридно газираним водама потиче из извора или се накнадно додају синтетски СО2

- да ли је шећер пореклом из шећерне репе или шећерне трске

- да ли је вино настало прерадом грожђа или фалсификат, итд.

Утврђивање оригиналност, односно порекла етанола вршено је испитивањем односа стабилних изотопа у етанолу добијеним дестилацијом ракије. Стабилни изотопи имају константне вредности које су карактеристичне за дату биљну врсту.

За коментар лабораторијских резултата коришћене су и вредности добијене анализирањем:

- цертификованих референтних материјала

- лабораторијских стандарда-ракија добијена у лабораторијским условима од чистог воћа дефинисане врсте

- лабораторијских стандарда-ракија добијена у лабораторијским условима од воћа дефинисане врсте и тачно одређеног процента шећера

- лабораторијских стандарда-етанол добијен из шећерне репе

- лабораторијских стандарда-етанол добијен из кукуруза

Поред тога, приликом анализирања резултата узета је у обзир произвођачка пракса да се за производњу ракије користи око 4кг шећера на 100кг воћа и све ракије чији су резултати улазили у овај опсег сматране су пореклом од воћа.

За преузимање комплетних резултата испитивања посетите следећу адресу:

http://potrosac.info/testovi/ СЕКЦИЈА РАКИЈЕ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS