19. 04. 2024.

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

СКУПШТИНСКЕ АКТИВНОСТИ | 4.10.2010. | АКТИВНОСТИ ОДБОРА

ТРИНАЕСТА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ТРГОВИНУ И ТУРИЗАМ

На седници од 4. октобра, чланови Одбора за трговину и туризам прихватили су у начелу Предлог закона о заштити потрошача, који је поднела Влада Републике Србије.

Слободан Милосављевић, министар трговине и услуга, истакао је, представљајући Предлог закона члановима Одбора, да је Предлог припреман две године, а да је јавна расправа, у којој су учествовали сви заинтересовани субјекти, трајала преко годину дана. Он је оценио да је потребно што више дискусија и јавних расправа при израдама предлога закона, како би се могуће грешке свеле на минимум. Он је навео да се овим Предлогом закона потрошачи стављају у фокус економског тржишта у Србији, уводи се њихова позитивна дискриминација тиме што се пружаоци услуга обавезују на обавештавање потрошача пре потписивања уговора, као и тиме што се пружаоцима услуга уводи обавеза доказивања квалитета производа. Одредбама овог Предлога закона просечни потрошач у Србији имаће пуну заштиту као и потрошачи у Европској унији. Министар је додао и да је у текст Предлога закона уграђено 15 европских директива и осврнуо се питање потрошачких кредита, који ће код нас бити регулисани посебним законом. Наиме, он је навео да је након разговора са Народном банком Србије одлучено да се област потрошачких кредита не регулише овим Предлогом закона, већ да НБС и министарства трговине и услуга и финансија предложе посебан закон којим се ова област регулише. Тиме би се испоштовала европска директива и домаћи потрошачи били заштићени као и потрошачи у земљама ЕУ. Министар је навео да је о Предлогу закона о заштити потрошача разговарано и са комесаром ЕУ за заштиту права потрошача и да је Предлог оцењен позитивно, те је изнео уверење да ће након усвајања овог Предлога закона у Народној скупштини, Србија добити позитивну оцену у Извештају о напретку у делу који се односи на заштуиту права потрошача. Министар је најавио да ће, уколико НБС не испуни обећање и не предложи закон којим ће се регулисати питање потрошачких кредита, Министарство трговине и услуга иницирати измене и допуне закона о заштити потрошача, како би се ова област регулисала.

У расправи о Предлогу закона чланови Одбора разматрали су поједине одредбе Предлога са посебним освртом на део који се односи на потрошалке кредите, као и недостајање набрајања услуга од економског интереса где потрошачи морају да буду посебно заштићени. У расправи је учествовао и представник Националне организације потрошача Србије, Зоран Николић.

Након расправе чланови Одбора прихватили су већином гласова Предлог закона о заштити потрошача у начелу, уз издвојено мишљење народног посланика Зорана Остојића.

Седници је председавао председник Одбора Дејан Николић.

 

СКУПШТИНСКЕ АКТИВНОСТИ | 4.10.2010. | АКТИВНОСТИ ОДБОРА

ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана  4. октобра, разматрана  су у начелу три предлога закона из дневног реда Прве седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години. Образлажући Предлог закона о акредитацији, представници Министарства економије и регионалног развоја истакли су да је циљ његовог доношења  ефикасније повезивање система акредитације у Србији са европским и светским системима, уклањање техничких препрека за  слободну трговину и обезбеђивање бољег квалитета и безбедности производа на тржишту.

Са најважнијим решењима у Предлогу закона о заштити потрошача чланове Одбора је упознао представник Министарства  трговине и услуга. Истакао је да сe, на основу Закона о потврђивању   Споразума о стабилизацији и придруживању држава чланица ЕУ са Србијом, наша земља обавезала да ће усагласити стандарде у области заштите потрошача са европским стандардима.

Представници неколико удружења потрошача указали су да у нови закон није унета директива ЕУ о заштити потрошачких кредита, која је била у Нацрту овог закона током јавне расправе. Представници предлагача  образложили су да ће то питање уредити Народна банка Србије својим прописима.

Новине у Предлогу закона о ваздушном саобраћају образложио је представник Министарства за инфраструктуру, који је, између осталог, истакао да је овај акт усклађен са прописима и директивама ЕУ и Споразумом о успостављању заједничког европског ваздухопловног подручја, који је Народна скупштина потврдила крајем јуна 2006. године.

Одбор је, већином гласова, прихватио предлоге свих закона у начелу, уз неколико извојених мишљења.

Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS