19. 04. 2024.

Влада Србије ограничила је цену пелета на максимум 38.000 динара по тони у свим паковањима. Уредба је већ објављена у Службеном гласнику и примењује се од 5. августа наредних 90 дана. На данашњој седници Влада је ограничила извоз огревног дрвета, као и одређених врста иверја и пиљевине. Ова одлука такође је објављена у Службеном гласнику и примењује се до 1. новембра.

„Уводи се привремена забрана извоза одређених дрвних сортимената за потребе производње чврстих горива на бази биомасе на домаћем тржишту, у циљу спречавања критичне несташице ових производа, односно ублажавања последица несташице настале услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту енергената“, наводи се у Одлуци о привременој забрани извоза одређених дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију.

Ограничење се, како је навело Министарство трговине, туризма и телекомуникација, не односи на извоз робе за коју је царински орган прихватио извозну декларацију пре ступања на снагу ове одлуке.

Влада Србије донела је данас и измењену Одлуку о привременој забрани извоза евро-дизела ЕН 590 којом се она продужава за још седам дана.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS