18. 04. 2024.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници нову уредбу којом се продужава замрзавање цена појединих врста намирница, али се ова листа и проширује.

Тако се, до краја августа, ограничава и максимална цена пилетине у продавницама, па ће цело пиле по килограму коштати максимално 299,99 динара.

Истовремено, већ замрзнуте цене четири категорије свињског меса: од бута, плећке, врата, као и крменадле са костима сада се увећавају. Тако ће свињски бут, на пример, уместо 709 динара, "по новом" коштати 750,2 динара.

Влада Србије усвојила је Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом је прописана максимална малопродајна цена дуготрајног млека са 2,8 процента млечне масти у паковању од једног литра, као и максимална маржа коју трговци могу да зарачунају, брашна типа Т- 400 глатко и Т-500 у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма, као и укупну стопу марже, свињског бута и свињске плећке без костију, свињског врата и свињску слабину са костима, као и укупне стопе марже, саопштено је после седнице Владе.

Уредбом је, такође, прописана максимална произвођачка и малопродајна цена свежег пилећег трупа, као и укупна стопа марже.

Максимална малопродајна цена дуготрајног млека са 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра не сме, по новој уредби, да прелази 113,99 динара, што је иста цена која је важила и до сада.

Шећер – бели кристал у свим паковањима – не сме да буде скупљи од 96,99 динара по килограму, што је такође непромењена цена у односу на важећу уредбу.

Цена јестивог уља ограничена је на нивоу од 15. новембра прошле године, а у новој уредби – као и у постојећој, и даље се не прецизира износ (што значи да сваки трговац држи "своју" цену уља која је важила на тај дан).

Месо

Влада је, подсетимо, од 15. јула ограничила цене свежег меса. Тако је месо од свињског бута у протекле две недеље смело да кошта највише 709 динара, плећке 699 динара, док је цена меса од свињског врата и крменадла са костима била ограничена на максимум 595 динара.

Сада се ове цене увећавају.

Па ће максимална малопродајна цена за свињски бут без костију бити 750,20 динара по килограму, свињске плећке без костију 738,10 динара. Цена свињског врата са костима не сме да прелази 689,70 динара по килограму, док цена за свињску слабину са костима (крменадла) не сме да буде већа од 659,45 динара по килограму.

Од сада је ограничена, као што смо навели, и цена пилећег трупа (целог пиле), које по килограму не сме да буде скупље од 299,99 динара.

Брашно

Цена брашна по важећој уредби није била прецизирана. Тачније, важило је „опште правило“ да трговци морају да га продају по ценама које су важиле на дан 15. новембар 2021. године.

Сада су уредбом прецизно наведене цене за две врсте брашна.

Брашно тип Т-400 глатко, у паковањима до пет килограма, не сме да прелази цену од 84,7 динара по килограму.

Максимална цена за брашно тип Т-500 је, по новој уредби – 78,65 динара по килограму.

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS