19. 04. 2024.

У новосадским продавницама током већег дела дана и у највећем броју радњи није било шећера.

Потрошачи кажу да шећер не могу да купе већ неколико дана, док трговци наводе да произвођачи не испоручују тражене количине јер се шећер знатно више сада купује него ранијих месеци и да је то разлог зашто га нема на полицама.

У продавницама “Макси” и “Идеа” у близини најпрометније Футошке пијаце у Новом Саду јуче није било ове намирнице. Разлог је, кажу трговци, што га нису добили, мада су тражили испоруку.

По речима председика Удружења малих трговаца Новог Сада Млађана Шумића, шећера већ неколико дана нема јер, како је за “Дневник” изјавио, шећеране не испоручују тражене количине.

Почела је сезона када се шећер више тражи јер воће пристиже и почели су да се кувају пекмези, сокови и слатко, тренутно од јагода, а после и од другог воћа. Када крене сезона кајсија, шљива и другог воћа, шећера ће требати и за ракију, па ће се и то бити разлог зашто ће се шећер више куповати - навео је Шумић. – Сваке године у ово време потрошачи шећер више купују него уобичајено током године, али су ранијих година произвођачи излазили у сусрет потребама тржишта, што сада изгледа није случај и то је разлог зашто га нема – навео је Шумић.

У “Универекспорт” систему шећера има, али је потражња за килограмским паковањем порасла преко стотину посто у претходних неколико дана, речено је “Дневнику” у овој компанији.

Има га и за извоз

Србија, генерално гледано, шећера има и за домаће потребе и за извоз.

Годишње произведемо око 340.000 тона, док је годишња потрошња око 200.000 тона шећера.

Свако домаћинаство годишње потроши око 30 килограма шећера.

Такође, ове године је посејано нешто мање од 30.000 хектара под шећерном репом, док је лане било 37.000 хектара.

- Разлог је, између осталог, и чињеница да је килограмско паковање шећера под Уредбом о ограничењу висине цене (84 до 89 динара), а цена већих паковања од 5, 20 и 25 килограма су више за 20 до 30 посто у односу на килограмско паковање. То је довело да и мали привредници (посластичари, пекари, угоститељи…) купују шећер у паковању од килограм. Томе треба додати и повећану потражњу шећера вредних домаћица које, уместо килограм шећера, пазаре веће количине јер су кренуле да праве сокове од зове, нане... кувају пекмезе и праве ликере од јагода, па понуда и потражња није у сразмери. Али то неће дуго трајати па очекујемо у најкраћем року да се тржиште шећера стабилизује, речено је у “Универекспорту”.

Извор: Дневник

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS