19. 04. 2024.

Како је и најављено, данас (среда, 08.07.2009.) почиње заједничка контрола увозне хране од стране Министарства пољопривреде и Националне организације потрошача Србије. Ова активност показује у пракси како се примена прописа одражава на живот обичног потрошача. Након добијања резултата имаћемо потпуни увид у то шта једемо, с обзиром на значајну промену у законским прописима приликом увоза хране која се однедавно примењује у оквиру Закона о безбедности хране.

 

Контрола се обавља у четири највећа града у Србији: Нови Сад, Београд, Крагујевац и Ниш, у најпрометнијим маркетима. Избор производа који се контролишу биће заснован управо на оним производима који су од почетка примене закона о безбедности хране у највећој мери увезени у нашу земљу и као такви стављени у промет. На тај начин ћемо бити у стању да заиста проверимо колико увозници примењују нове, ригорозне законске одредбе.

НОПС, однедавно чланица светске организације потрошача (Consumers International), наставиће са испитивањима хране како би сви потрошачи у Србији заиста били сигурни да конзумирају потпуно безбедну храну. Очекујемо да ће нам у томе и даље партнер бити Министарство пољопривреде које на овај начин показује искрену заинтересованост за пуно поштовање новоусвојеног закона како би сви заједно знали шта једемо.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS