25. 04. 2024.

Са српског тржишта је почело повлачење сладоледа М&М, Сникерс и Твикс са повећаним нивоом етил-оксида.

У питању су производи увезени из ЕУ земаља, речено је данас Тањугу у Управи за ветерину.

Саме компаније су, кажу у Министарству пољопривреде, већ добровољно почеле са повлачењем спорног лота. Увозник за Србију је Марс Балкан Ист Нами.

У Управи за ветерину наводе да је 2. августа, у 17:38 сати, од стране система за брзо обавештавање Европске уније (РАСФФ) Министарство пољопривреде Србије добило обавештење као додатну информацију да сладолед увезен из Француске садржи стабилизатор "Лyгоме ФМ 4600/Боџ25/СТД/Е800" - етил оксид изнад дозвољених граница, који је прва детектовала Шпанија.

Број лота адитива који је уграђен у сладолед је 0013925497. У питању су производи под називом М&М, Сникерс и Твикс, увезени из ЕУ земаља.

У Управи за ветерину кажу да спроводе законске мере у вези са повлачењем производа са тржишта и забране увоза спорних производа, до окончања истраге.

Подсетимо, из Хрватске, тачније из тамошњих продавница, повучено је неколико врста производа због спорног пестицида, а ово је донекле епилог те приче, мада вишефазни развој тек предстоји. Мало након тога, исти потез је повукла и Босна и Херцеговина.

Међутим, јуче је из Министарства пољопривреде Србије саопштено да у нашој земљи нема воћних јогурта и сладоледа који су повучени са хрватског тржишта због присуства пестицида етилен оксида. Ствари су се очигледно у међувремену промениле.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић потврдио је раније данас да су и у Србију стигли пакети сладоледа М&М, Сникерс и Твикс, који садрже прекомерно пестициде и већ их уништавају. Како је рекао, РАСФФ, европски систем за безбедност хране, обавестио их је јуче да у систему имају проблем с одређеним серијама појединих врста сладоледа и да су неке стигле и до нас. Нагласио је да је ветеринарска инспекције одмах поступила по овом обавештењу и из магацина повукла све проблематичне сладоледе, те да се ради на њиховом уништавању. Према Недимовићевим речима, још се истражује да ли су сладоледи из те серије и већ негде у продаји, па да се повуку и униште.

Нови производи дошли на ред: Да ли нас чека још један "круг" повлачења?

Хрватски медији данас су пренели и вест о томе да је тамошње Министарство пољопривреде обавестило потрошаче о опозиву још два производа због утврђеног пестицида етилен-оксида у адитиву који се користи у процесу њихове производње.

Тако Конзум повлачи Павлаке за кување 200мл Браво Kрема, с датумом употребе до 25. 3. 2022. (лот броја: Л21089 италијанског произвођача Унигра С.р.л.; Виа Гардициа9/Б, Конселице). Фирма Станић из Свете Недеље из истог разлога повлачи производ Кремино за кување 500 мл (рок трајања 10. 3. 2022, лот броја: 21074 и рок трајања 24. 3. 2022, лот броја: 21088).

Наведени производи нису у складу с Уредбом Комисије (ЕЗ) бр. 396/2005 о максималним нивоима остатака пестицида у или на храни и храни за животиње биљног и животињског порекла и о измени Директиве Већа 91/414/ЕЕЗ. Из хрватског Министарства пољопривреде поручили су како велик број опозива и повлачења прехрамбених производа с тржишта због појаве пестицида или других фактора доказују да функционише систем сигурности хране и заштите потрошача.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS