24. 04. 2024.

Извор: Политика

Државе чланице имају обавезу да од 3. јула забране продају пластичних тањира, чаша, сламчица, а проблема на тржишту већ има.

Популарне замене за пластику које се користе за израду једонкратних прибора за јело и посуђа, могле би да буду такође штетне по здравље потрошача.

Ово показује најновије истраживање највеће европске потрошачке организације БЕУЦ. У испитивању рађеном у четири државе ЕУ установљено је да забринутост изазивају хемикалије пронађене у папирним сламчицама, посудама од биљних влакана и тањирима направљеним од палминог лишћа. Утврђено је и да су потрошачи у неким случајевима били обманути да купују производе од еколошких материјала.

Удружење БЕУЦ и његове организације чланице позвале су надлежне у ЕУ да осигурају да пластичне алтернативе за једнократну употребу буду безбедне и да не доводе потрошаче у заблуду.

У саопштењу те организације наводи се да је у више од половине узоркованих производа пронађена једна или више нежељених хемикалија у количини изнад препоручених нивоа (53 одсто), укључујући и оне за које се сумња да узрокују рак. У петини производа ове хемикалије биле су близу граница. Како ће многи предмети од пластике за једнократну употребу бити забрањени у ЕУ (од 3. јула 2021. године), произвођачи и потрошачи све више се окрећу алтернативама од бамбуса, папира или палминог лишћа. За разлику од пластике, безбедност за употребу ових материјала није регулисана у ЕУ јер не постоје посебна правила, истичу у БЕУЦ-у.

Последње истраживање такође указује да такозване зелене препоруке популарних пластичних алтернатива могу да доведу потрошаче у заблуду. Код неколико испитиваних узорака произвођачи су тврдили да су производи биоразградиви. Ипак, тест је открио да су код многих пронађене хемикалије које се вероватно никада неће потпуно разградити у природи већ ће остати у животној средини и акумулираће се у земљи, води и живим организмима.

Моник Гојан, генерална директорка БЕУЦ-а, рекла је да пластични тањири и чаше за једнократну употребу ускоро постају прошлост тако да ће алтернативе на бази биљака и папира природно стећи популарност међу потрошачима.

– Добро је то што ЕУ коначно уклања пластику с тржишта, али пођеднако би морали да одбацимо и токсичне хемикалије које се налазе у алтернативним материјалима – изјавила је Гојан.

– Чињеница је да их садрже многе пластичне алтернативе, што значи да се један загађивач замењује другим – истакла је она. Како је нагласила, резултати истраживања које имамо доказују да је крајње време да се ЕУ усвоје строга правила у овом сектору која штите потрошаче и животну средину.

– Зелене етикете попут: „природно” или „биоразградиво” немају места на посуђу за једнократну употребу које садржи постојане хемикалије. Такве лажне тврдње стварају забуну међу потрошачима и отежавају им препознавање тањира, сламки или чинија које су еколошки прихватљивије од осталих. ЕУ треба да очисти тржиште амбалаже за храну од свих обмањујућих зелених тврдњи – упозорила је директорка БЕУЦ-а.

У складу с ЕУ директивама државе чланице имају обавезу да до 3. јула, ове године, забране продају пластичних производа за једнократну употребу.

Осим пластичних тањира, чаша, кашичица, штапића за уши, сламчица... производима за једнократну употребу сматрају се и посуде за брзу храну или кутије за јело, сендвиче, сендвиче и салате, као и кутије за свежу или прерађену храну која не захтева даљу припрему, попут воћа, поврћа и слаткиша.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS