Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

Црна листа интернет трговаца – инстаграм

Удружење за заштиту потрошача Војводине (УЗПВ) наставља са акцијом евидентирања трговаца, за које постоји претпоставка да не послују у складу са Законом о електронској трговини. Овога пута, фокус је на профилима на друштвеној мрежи инстаграм, међу којима има највише трговаца који се баве продајом обуће, одеће, суплемената и додатака исхрани, као и парфемима.

Важно је поновити да трговац, који своју продају врши путем интернета, је у обавези је да на видном и доступном месту, у складу са чл. 6. Закона о електронској трговини, назначи:

  • пословно име,
  • адресу седишта,
  • контакт податке,
  • матични број (МБ),
  • порески идентификациони број (ПИБ),
  • детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове доставе и остале манипулативне трошкове.

Основни критеријум да се неки трговац нађе на листи, представља управо непостојање наведених података на профилима, а узимајући у обзир чињеницу да се путем истих уредно примају поруџбине потрошача и очигледно обавља продаја робе.

Зашто је ово важно?
Број потрошача који се јављају потрошачким организацијама (УЗПВ и НОПС), а у вези са куповином путем друштвених мрежа од нерегистрованих продаваца, свакодневно расте. Нажалост, у оваквој ситуацији, одредбе Закона о заштити потрошача нису примењиве (не важе) и потрошачке организације нису у могућности да поступају, нити да пруже адекватне правне савете, изузев да потрошаче упуте на самостални судски поступак.

Важно је напоменути да листа није коначна, не представља репрезентативни узорак по питању броја трговаца „на црно“, нити представља листу трговаца на које потрошачи најчешће изјављују приговоре.

Овом приликом позивамо све потрошаче да нам доставе називе трговаца за које сумњају да не послују у складу са Законом о електронској трговини, а послују путем друштвених мрежа. Такође, позивамо све трговце да своје пословање хитно ускладе са одредбама наведеног Закона и да нам о истом доставе доказе. У оба случаја, биће извршено ажурирање црне листe.

Црну листу интернет трговаца на инстаграму можете погледати на страници Удружења за заштиту потрошача Војводине.
Црна листа