19. 04. 2024.

У Трговинском представништву Руске Федерације у Србији нам је потврђено да је тачна информација о скором доласку руског дисконтног трговинског ланца „Мере” на српско тржиште, изјавила је за „Политику” Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација. Према њеним речима, објекти су већ у припреми и до средине јануара би требало да буду отворене радње у Батајници, Крушевцу и Суботици, током фебруара у Краљеву и Вршцу, а до краја априла и почетка маја планирано је отварање укупно 15 продавница у Србији.

– Чињеница да у Србију долази један од највећих дисконтних ланаца у Русији само је још једна потврда да је тржиште малопродаје у Србији једно од перспективнијих у региону, а долазак још једног великог трговца ће повећати конкуренцију на тржишту малопродаје и утицати на модернизацију трговинске мреже – изјавила је Матићева.

„Мере” је руски трговински ланац који на тамошњем тржишту послује под брендом „Светофор” и један је од највећих дисконтних ланаца у Русији. Како је недавно пренео портал „Ритејл Србија”, руска придружница у Србији купила је прве локације широм Србије на којима планира да и званично започне своје пословање.

Према раније објављеним подацима, ова компанија наводно планира да на нашем тржишту отвори најмање 100 објеката, као и да ће цене бити 20 одсто ниже од просечних. „Мере” је, иначе, придружница руске „Торгсервис” групе, основане 2009. године, која тренутно послује на више од 800 локација широм Русије под брендом „Светофор”.

На званичном сајту ове компаније пише да има више од хиљаду продајних места у Русији, Белорусији, Казахстану, Немачкој, Пољској и Кини. Када је реч о асортиману наводе да у понуди имају више од хиљаду производа и да осим хране нуде и мале кућне апарате, белу технику, алат… Цене су, наводи се на овом сајту, од 20 до 30 одсто ниже од просечних захваљујући, како кажу, директној сарадњи са произвођачима, минималној трговачкој маржи и строгој контроли трошкова.

– За трговине користимо само изнајмљене просторе, уговоре о закупу закључујемо на период од пет година, а заинтересовани смо за локације у насељима са 10.000 и више становника – наводи се на званичном сајту ове компаније.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS