18. 04. 2024.

До краја године очекује се усвајање новог Закона о заштити потрошача и доношење Стратегије заштите потрошача до 2024. године. То је најављено поводом завршетка двогодишњег пројекта о заштити потрошача који је финансирала Европска унија.

Више од 70 одсто потрошача у Србији зна своја права, али и даље остаје проблем како да их остваре, кажу у Националној организацији потрошача Србије.

"Потрошачи су сигурно заштићенији, али без јасно дефинисаних стандарда, односно стављања стандарда у оквир закона, а не да буду слободни као што је сада случај, правне заштите неће бити", каже Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије.

Главне новине будућег закона су увођење вансудске заштите потрошача и увођење прекршајних налога.

"Прекршајни налог се не односи на све прекршаје. Сматрамо да се односи на лакше прекршаје. Уколико трговац у одређеном року који му инспектор остави уплати казну, та казна је онда преполовљена. То је нешто слично саобраћајним прекршајима", каже Вишња Ракић, помоћник министра трговине.

Представници Европске уније задовољни су напретком у тој области.

"Мислим да се ситуација побољшала, али има још много посла да буде боље. Заштита потрошача мора да иде неком транспарентном, објективном методом, да потрошач зна за своја права и ако има проблема с тим да зна коме да се обрати", каже Штефен Худолин, шеф операција економског сектора делегације ЕУ у Србији.

Нова законска решења треба да допринесу изградњи ефикасног и умреженог система заштите потрошача, а они морају имати пуну заштиту државе.

"Нови закон о заштити потрошача посебно се бави питањем електронске трговине, заштите потрошача у онлајн окружењу и генерално уводи неке нове механизме и платформе када говоримо пре свега о заштити потрошача, о регистру приговора, о начинима на који можете да остварите своја права, да пошељете приговор.То ће све у значајној мери бити дигитализовано", каже Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине.

Заштита потрошача је уставна обавеза, а јачању целог тржишта и ове области допринеће и нови, недавно усвојени Закони о трговини и о изменама и допунама закона о електронској трговини, сматрају у ресорном министарству.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS