19. 04. 2024.

Након адекватне реакције НОПС-а и целокупне јавности дошли смо до заједничког резултата:

Родитељи који су већ платили неке од уџбеника који нису добили одобрење Министарства просвете неће бити оштећени и морати да поново купују школске књиге, изјавила је данас председница Удружења издавача уџбеника и учила Србије Мирјана Милорадовић.

Она је агенцији Бета рекла да школе у којима се користе уџбеници приватних издавача који су остали без дозволе ресорног министарства треба да се јаве Удружењу издавача уџбеника и учила Србије како би неважеће књиге биле замењене.

Милорадовићева је додала да ће неважећи уџбеници бити замењени књигама приватних издавача које имају одобрење, а не књигама Завода за издавање уџбеника и наставних средстава.

"Школе треба да нам доставе комплетне податке о разредима, броју ученика и посредницима преко којих су набавили уџбенике", казала је председница Удружења издавача уџбеника и учила Србије.

Школе у којима се користе неки од уџбеника приватних издавача који нису добили одобрење Министарства просвете треба да се јаве на број телефона 011/3036 132.

"Родитељ који је једном платио уџбеник завршио је своју обавезу и не мора да брине и обилази књижаре. Министарство је направило проблем, али га ми решавамо", поручила је Милорадовићева.

Она је најавила је да ће Удружење издавача уџбеника и учила затражити и мишљење експерата у вези са књигама које су остале без одобрења Министарства просвете.

"Удружење издавача ће ангажовати независне експертске комисије које ће урадити упоредну анализу неодобрених уџбеника, те обавестити јавност о томе и законски тражити надокнаду за учињену штету", навела је Милорадовићева.

Обрадовић: Издавачи неважећих уџбеника да плате штету

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић изјавио је данас да би издавачи који су продали уџбенике без одобрења Минстарства требало да родитељима надокнаде штету или замене уџбенике.

"Поједини приватни издавачи кажу да нису у стању да родитељима врате новац. Не знам како су могли да издају уџбенике без одобрења, а сада нису у стању да то плате. То није ни морално ни професионално", рекао је министар новинарима на прослави 51. годишњице Завода за уџбенике и наставна средства Србије.

Обрадовић је поновио да Министарство просвете ни у ком случају неће дозволити да се у школама ради према уџбеницима који немају одобрење.

Министар просвете је казао да се тренутно ради и на новом закону о уџбеницима.

"Сада су се укључили и приватни издавачи па ћемо морати да наоправимо концепт који ће дати шансу свима, али и да направимо уџбенике који ће државу коштати што мање, па ће самим тим бити и јевтинији за родитеље", навео је Обрадовић.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS