19. 04. 2024.

Процењује се да се у Европској унији баци 89 милиона тона јестивих прехрамбених производа годишње, а све то би могло да се спречи или макар смањи када бисмо знали разлику између "употребљиво до..." и "најбоље употребити до...".

Није исто када на паковању пише једно или друго, а ево које је право значење ова два израза и на шта треба обратити пажњу.

“Најбоље употребити до…”

Овом ознаком произвођачи означавају датум до када храна задржава свој очекивани квалитет, али након кога је и даље безбедна за коришћење, уколико су поштована упутства за складиштење и уколико паковање није оштећено, саопштили су из Асоцијације потрошача Србије.

После наведеног датума, храна може почети да губи укус и текстуру. На тај начин су означени расхлађени, смрзнути, сушени производи попут тестенина и пиринча и конзервисане намирнице. Пецива и пекарски производи носе датуме до када су свежи, а није реч о безбедности него о квалитету, кад се храна убајати.

“Употребљиво до…”

Ове речи означавају датум до којег храна може безбедно да се користи. Обично је у питању храна која је са микробиолошког становишта брзо кварљива и која након краћег временског периода може да представља непосредну опасност за здравље људи. Након датума означеног за рок трајања речи не би требало конзумирати храну. Са том храном треба руковати веома пажљиво. У њу спадају риба, млечни производи, месо и живина.

Важно је пратити упутства за чување намирница о температури, светлости и влажности. На упакованим производима морао би да стоји и рок трајања хране након отварања паковања, а купцима се препоручује да провере да ли је паковање оштећено.

Извор: iKragujevac

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS