20. 04. 2024.

Поводом актуелних дешавања око продаје „неважећих" уџбеника за ученике првог до петог разреда основних школа, Национална организација потрошача Србије упућује јавни позив Министарству просвете да хитно преиспита важеће одлуке и учини све како родитељи не би поново куповали књиге за исти разред.

Сматрамо крајње наозбиљном одлуку надлежног Министарства да одређене наслове повуче из продаје пред сам почетак школске године. Недопустиво је такво поигравање са грађанима, али и са приватним издавачима који су, како тврде, имали уредне дозволе за објављивање. На основу те одлуке школе су вршиле набавку уџбеника почетком године како би се омогућила отплата родитељима на рате. Таква пракса је одавно позната, и чини актуелну одлуку о повлачењу истих још неразумнијом.

Књига, односно уџбеник, јесте производ са специфичном тежином. Али такође спада у групу производа који се нуди потрошачима. У том светлу треба посматрати и овај проблем: ко је одговоран за стављање у промет производа који не одговaрају намени?!

Сходно томе, захтевамо од надлежних решење тренутне ситуације у корист родитеља. Одговорност за учињено никако не сносе савесни грађани који су уредно одговорили обавезама.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS