19. 04. 2024.

Систем за брзу размену информација о небезбедним производима у Републици Србији - НЕПРО објавио је списак играчака у којима је пронађено повећано присуство фталата. Детаљан списак, са појединим подацима о свакој од играчака, можете пронаћи ОВДЕ.

Такође, новине Блиц објавиле су текст у наставку.

-------

"Блиц" ексклузивно објављује списак 35 играчака за које је инспекција Министарства здравља утврдила да су штетне по здравље. У њима је лабораторијском анализом утврђено присуство опасних фталата.

Ове играчке не продају се само у радњама азијске робе, што је до сада био случај. Отровних играчака у којима су фталати заступљени и по 200-300 пута више од дозвољеног има и у појединим брендираним радњама.

Фталати су супстанце за које је доказано да могу проузроковати поремећај рада ендокриног система, а имају и токсичне ефекте на репродукцију тако што штетно утичу на плодност и на плод.

До алармантног открића о токсичности играчака по продавницама дошло се истраживањем и провером састава играчака и предмета за негу деце које је спровела група стручњака окупљена у организацији Алтернатива за безбедније хемикалије (АЛХем). Они су анализирали 15 играчака и у седам су пронађене отровне суспстанце. Санитарна инспекција испрва није одговарала на допис АЛХема да спроведе провере и уклони са тржишта штетне предмете по здравље деце. Потом је санитарна инспекција објавила да је анализом утврђена штетност чак 35 врста играчака.

Инспекција је саопштила да је наложила повлачење здравствено неисправних играчака, забрану промета, али и да је за поједине играчке наложила уништавање. Инспекција је навела и да је наложено добављачима и продавницама да обавесте купце о штетности играчака. Међутим, играчака за које је утврђено да су здравствено неисправне има још у продаји.

Шокантан податак о броју и саставу играчака још се није нашао у Непро бази - систем за брзу размену информација о небезбедним производима. Међутим, да би се играчке по стандардима унеле у ту базу, на шта су надлежни обавезни по закону, потребни су потпуни подаци о предметима. То обухвата прецизне информације, почев од тога ко је произвођач, увозник, дистрибутер... Те податке у целини инспекција још није доставила.

Када је реч о купцима, осим чињенице да ове играчке треба избегавати, а родитељи да их држе ван домашаја деце, по закону новац потрошачу мора бити враћен.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS