25. 04. 2024.

Лажне акције, различите цене на рафовима и касама као и наплаћивање масног папира приликом паковања сухомеснатих производа само су неке од цака помоћу којих трговци зарађују на рачун наивних потрошача.

Не прође недеља, а да се на друштвеним мрежама не појави фотографија неке акције из супермаркета, у којој је цена након снижења већа или потпуно иста као и она пре "попуста". Трговци се најчешће бране тврдећи да је у питању грешка, али било како било потрошачи су ти који извуку дебљи крај.

Једна цена на рафу, друга на каси

Реч је о вероватно најчешћој превари коју већина људи, посебно када иду у већу куповину, уопште не примети – а управо на то и рачунају трговци. Уколико дезодоранс на акцији кошта 159 динара, а на каси вам откуца 249 динара – да ли знате која цена је заправо валидна?

Купиш два, треће гратис

Још једна веома често замка на коју многи не обраћају пажњу, а која се све више практикује у новије време, јесу акције које вам нуде два производа у паковању по јефтинијој цену него када бисте узели та иста два производа појединачно. Нажалост, уместо да уштедите, на овај начин можете да потрошите и неколико десетина динара више уколико нисте пажљиви. Исто се односи и на акције "купиш два, треће гратис" јер то треће, заправо, никад није гратис – већ ћете скупље платити прва два.

Оштећена роба

Ово је чест случај са белом техником и гардеробом. Роба је на акцији јер је оштећена, а оштећење је најчешће ситно па га ни не видите док не напустите радњу. Исто важи и за храну којој је истекао рок.

Скуп масни папир

Следећи пут кад се нађете на одељењу деликатеса, посебно уколико купујете неки скупљи производ, обратите пажњу на вагу. Јер, сам папир у који се пакује сухомеснато често има и до 20 грама, што вам трговци наплаћују по цени производа који сте купили. Тако да, на пример, у 100 грама пршуте можете да имате око 80 грама меса и 20 грама папира – али сте платили 100 грама.

Млевено месо

Иако по закону унапред самлевено месо не сме да се продаје у радњама, осим у облику роштиљског меса, овога се не придржавају сви. Није тајна да у млевеном месу може да буде свега и свачега, па је зато једино решење да тражите да вам месо самељу на лицу места – а пре тога да у потпуности испразне машину.

Извор: Ало

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS