19. 04. 2024.

Момо – лик из игрице који је узнемирио родитеље широм света, направљен је како би хакери прикупили личне информације деце и њихових родитеља

Момо је концентрисан на децу на друштвеним мрежама. Лутка их охрабрује да додају за контакт на WhatsApp-у, а затим их прогони насилним сликама и „клетвама“.

Игрица их охрабрује на самоповређивање, а крајње „упутство“ им говори да сами себи одузму живот. Међутим, полиција у Северној Ирској сматра да би наслови попут "самоубилачке игре погодили Велику Британију" могли добити милионе кликова на интернету, али "не виде суштински проблем" – прикупљање података да би били злоупотребљени.

Полиција сматра да су Момо очигледно направили хакери који траже личне податке. "Без обзира на то ко стоји иза тога, не може се оспорити да је садржај који се дистрибуира ужасан", наводи се у писму.

"Контакт за клетву" шаље број и говори вам да их контактирате на WhatsApp-у. Полиција је саопштила да опасност лежи у томе што се деца осећају под притиском да или изврше "изазове", или због притиска вршњака са којима у исто време четују. "Ово је само тренутни пример који привлачи пажњу на минско поље које је онлине комуникација за децу – у 2017. било је то" Blue Whale ", сада је то" Момо ".

Како заштити дете?

Из Министарства трговине, туризма и телекомуникација апелују на родитеље да поред стандарних процедура којима проверавају дете, у претраживач инсталирају и Add blocker, који ће спречити појављивање готово свих реклама на интернету, а самим тим и Момо чeленџ (challenge), који најчешће виђају деца гледајући Пепа Прасе и Fortnite.

„Овакви садржаји нису новост“, саопштавају из Министарства. „Плави кит је већ узнемирио родитеље широм света, а овакве игрице их само прате. Апелујемо на родитеље да у сваком тренутку знају које садржаје њихова деца прате на интернету. Веома је важно објаснити детету да, као што на улици не разговара са непознатима, то не сме радити ни на интернету. Такође, саветујемо „родитељску контролу“ на свим уређајима којима деца имају приступ, а тај приступ треба одобрити само и једино уколико и родитељи имају приступ сваком дечијем налогу.“

Уколико уочите проблем...

Министарство трговине, туризма и телекомуникација позива све родитеље да уколико уоче садржај који је непримерен деци или проблем у понашању деце услед коришћења интернета, своја запажања пошаљу на меј адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или позову бесплатан број телефона 19833. Ово је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Извор: bebac.rs

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS