20. 04. 2024.

Због повраћаја пореза од 17 одсто на лимит рачуна од 50 евра, купци из Србије и Хрватске све чешће одлазе у набавку преко границе.

У БиХ је прошле године повраћај пореза затражен за робу купљену у вредности око 61 милион евра, а то је готово 10 милиона евра више него у 2017.

Све више купаца из региона, посебно Хрватске и Србије, одлази у куповину у суседну Босну и Херцеговину (БиХ), а уз то у њиховим радњама троше и све више новца.  Прошле године страни држављани су на изласку из БиХ поднели више од 400.000 захтева за повраћај пореза на додану вредност (ПДВ) – што је око 55.000 захтева више него 2017. године.

Медији преносе да је износ који су тражили да им буде враћен достигао готово девет милиона евра. Повраћај новца, према прописима ове земље, остварује се на робу купљену у вредности од најмање 100 конвертибилних марака, то јест око 50 евра. Овај лимит за враћање пореза је, рецимо, четири пута мањи него у Мађарској, где се захтев за повраћај „афе” може добити ако сте у њиховим радњама потрошили бар 200 евра. С тим што се купцима у Мађарској најчешће враћа око 27 одсто пореза, осим на неке прехрамбене артикле. У БиХ је јединствена стопа ПДВ-а на коју страни држављани имају право на повраћај новца 17 одсто. Грађанима из пограничних подручја зато је јефтиније да се снабдевају код комшија. Хрватски медији преносе информацију из Управе за индиректно опорезивање БиХ да је повраћај пореза затражен за купљену робу био у вредности око 61 милион евра, а то је готово 10 милиона евра више него прошле године.

Шта се купује у босанским радњама? Према сведочењу купаца са искуством – готово све. Кажу да су јефтиније скоро све намирнице (млечни производи, слаткиши, тестенина, пиће, поврће, воће). Добро се продаје бела техника, па чак и намештај. Већина купаца искористи прилику и да наточи гориво на повратку. Када се свему одузме и порез уштеда је, кажу, и осетна.

– Посебно на соковима, јер су неки напици хрватских произвођача упола јефтинији него код нас. Велика је разлика и у цени пива. Посебно када се нешто слави, баш се исплати доћи – испричала је саговорница „Гласа Славоније”. Право на повраћај ПДВ-а у БиХ страни држављани не остварују на минерална уља, алкохол и алкохолна пића, као и производе од дувана, што би значило да купци у пограничним хипермаркетима остављају и много више новца од износа добијених на основу поднетих захтева за повраћај пореза.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS