25. 04. 2024.

У примену је ушао нови правилник о конзумним јајима којим се, поред правила о квалитету, доноси и ново означавање јаја на паковањима уместо досадашњих А, Б, Ц... Сада ћемо знати и да ли су јаја органска, или да ли су коке у кавезу.

Што се квалитета тиче, правилник живинска јаја дели на јаја А и Б квалитета, с тим што ће се на рафовима продавница наћи само јаја А класе, појашњава Тамара Бошковић из Управе за ветерину .

"А класа значи да су јаја свежа и у промету ће се налазити само јаја А класе. Такође, постојаће и јаја изузетне свежине - стара највише 10 дана од ношења. Постојаће и екстра свежа јаја - до четири дана после ношења", напоменула је Бошковићева гостујући у Јутарњем програму РТС.

Класа Б више неће постојати у промету, већ ће ићи у индустријску производњу - у кондиторе или као храна за животиње.

Оно што ће можда с почетка збуњивати купце је нова номенклатура за величину јаја. Јаја су досад по величини била подељена у седам класа - СС као најкрупнија (70 грама), па ка мањима С, А, Б, Ц, Д и Е (само 45 грама).

Нови правилник има потпуно другачију класификацију. Сада ће најмања јаја, сва она испод 53 грама, носити ознаку S, па надаље М (53-63 г), L (63-73 г). све до ознаке познате (и прилично неодређене) код одеће - XL. У случају јаја то су она тежа од 73 грама.

Али то није све. Такође, на кутијама ће стајати и класификација на основу исхране кока носиља.

"Ознака 0 су органска јаја, 1 јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, 3 кавезна јаја", навела је Бошковићева додајући да ће та ознака бити саставни део броја који се налази и на јајету и на спољном паковању.

Табла и на пијацама

Када је реч о јајима која се продају на пијацама, она по новом правилнику носе назив "неупакована јаја". Такође, и на пијацама ће смети да се продају само јаја А класе. "Индивидуални произвођач ће морати да има ознаку истакнуту на табли - да ли је органски узгој, која је величина и тако даље", казала је Бошковићева.

Свако јаје ће бити нумерисано бројем - број типа храњења кокошке, број објекта где се јаје производи, РС ознаке за Србију и регистрациони број који се додељује у бази података Управе за ветерину.

Рок трајања, и у продавницама и на пијацама, не може да буде дужи од 28 дана од дана ношења. Она са ознаком "екстра" морају бити у продавници већ четвртога дана од дана ношења, а остала најкасније 21. дана.

"Јаја ће бити те свежине које купац у Србији и треба да захтева", истакла је Бошковићева.

Према њеним речима, нови правилник уведен је како би се стандарди у Србији усагласили са правилима у региону која су на снази већ десетак година.

Извор: Мондо/ТАНЈУГ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS