25. 04. 2024.

Анализом нутритивних података доступних на сајту Мекдоналдс Србија, на блогу Mooshema.com објављен је укупан збир свих макронутритијената из оброка Happy Meal, а подаци добијени на тај начин нису само изненађујући, већ дубоко узнемирава недвосмислени податак да се оваквом исхраном озбиљно угрожава здравље деце.

Наиме, комплетан оброк за децу који се састоји из Мекдоналдсовог бургера по избору, те помфрита, салате и сока, има чак 110% соли у односу на максималну дневну дозу за дете, што је чак пола пуне кафене кашичице! Максимална дневна доза соли за децу по међународним стандардима, за узраст од 4 до 7 година је 2 до 3 грама, а у само једном оброку Happy Meal им сервира дневну горњу границу!

Јасно је да је Мекдонладс свестан овако грубог атака на здравље деце, јер су му подаци о количини соли и те како познати,  а будући да нису јасно и видљиво наведени као укупан збир, родитељима посве непознати.

Мекдоналдс своју храну на сајту дефинише као здраву исхрану, наводећи да  "у складу са саветима врхунских нутрициониста" Мекдоналдс прави производе који "одговарају свачијим потребама и навикама", а тешко да је вероватно да је потреба чак и одраслог човека да у само једном оброку узме толику количину соли. Такође, Мекдоналдс наводи и да брине о "квалитету, уравнотежености и разновсности састојака". А испуњена максимална здравстева квота од 100% соли у само једном дечијем оброку се никако не може назвати уравнотеженим састојком! Напротив, ово је крајње неуравнотежен и штетан састојак!

Оправдано сумњамо да се овим тврдњама на сајту Мекдоналдс крши Закон о оглашавању, и то начела истинитости поруке којом се тврди да роба има својства која нема (здрава исхрана, уравнотежени оброци), као и неистинито означавање производа здравим, иако садрже неразумно велику количину соли, што ћемо проверити захтевом Тржишној инспекцији да провери да ли је дошло до кршења законских одредби.

Такође, ове тврдње, према Закону о заштити потрошача (Члан 51, став 4.) обавезују трговца и произвођача на његово јавно дато обећање дато у погледу својстава и квалитета производа, те, како Мекдоналдс тврди јавно да његови производи пропадају категорији "здраве исхране", тога јавног обећања се морао држати и у погледу количине соли у оброку за децу.

Осим претеране и нездраве количине соли, један оброк Happy Meal садржи чак половину калорија од укупно потребне, препоручене и довољне за дете од 4 до 7 година просечне грађе, а количине масти, угљених хидрата и шећера, такође прелазе половину од укупне дневне потребе деце за правилан и здрав раст и развој.

Због овога ћемо затражити мишљење и Санитарне инспекције и Министарства здравља, те обавестити и Инситут за јавно здравље, Батут, због сумње да је овде прекршен Закон о безбедности хране (Сл. гласник РС број 41/09) у којем чланови 8 и 30 уређују обавезе субјеката у пословању са храном да се потрошачу морају обезбедити информације на начин који неће довести потрошача у заблуду у погледу својстава и производа.

Подржавамо захтеве изнесене на блогу Mooshema, а тичу се апела компанији Мекдоналдс да смањи количину соли у комплет оброку Happy Meal, као и укупне, претеране количине осталих макронитритијената који су неодговарајући за децу.

У циљу интереса заштите потрошача на правовремену и пуну информацију, као и права на здраву исхрану и права на личне одлуке које потрошачи доносе у вези са тим, апелујемо:

  1. Да компанија Мекдоналдс смањи количину соли, шећера и масти кроз технолошки процес производње у Србији;
  2. Да док то, кроз промене у технологији производње хране не буде у целини могуће, на амбалажи Хаппy Меал оброка наведе упозорење потрошачима да храна САДРЖИ ПРЕВЕЛИКУ КОЛИЧИНУ СОЛИ и није препоручљива за децу млађу од 6 година;
  3. Да се уздржи од коришћења појмова "здрава исхрана, избалансирани оброци, уравнотеженост исхране" у свим јавним обећањима, као и у изјавама коришћеним на сопственом веб-сајту;
  4. Да, сада изостављени, подаци о количини трансмасти и о алергенима буду наведни уз сваки производ у складу са Законом о декларисању хране.


Родитељима саветујемо да се уздрже од куповине комплет оброка Happy Meal, имајући у виду одговорност за здравље сопствене деце, све док компанија Мекдоналдс не покаже добру вољу да уважи овај апел.

Напомена:

Количина здравог конзумирања укупних калорија, соли, шећера, протеина, угљених хидрата или масти у храни, регулише се кроз појмове "водич за дневну количину", или Guideline Daily Amounts (GDA), и изражава се процентима у односу на максималну границу која се задржава у оквиру здраве исхране.

Тако је горња граница за соли, за одраслог човека, до 6 г дневно, а за децу узраста од 4 до 7 година – до 3 грама дневно, односно, за децу до 10 година – до 4 грама дневно.

100 грама неке хране, која у себи садржи 1,6 г соли или 0.6 натријума, сматра се претерано сланом, изван разумних граница. Само један Cheeseburger из комплета Happy Meal садржи 1,7 г соли, што је за једно мало дете предшколског узраста може бити чак 70% од максималне дневне дозе!

А једна крофна у Мекдоналдсу, чак 1,4 грама соли, неочекивано, зар не?

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS