25. 04. 2024.

Поводом невероватног броја примедби потрошача, корисника кабловске телевизије, које смо добили због укидања великог броја страних канала које су потрошачи платили и плаћају у оквиру услуге и на основу уговора, а поводом Дана жалости који су проглашени у Србији након трагичних догађаја изазваних поплавама.

Удружење потрошача скреће пажњу јавности да су у законској обавези, да свој програм прилагоде Дану жалости, све радиодифузне организације, које делују на територији Србије и емитују програм у земљи и иностранству. (Члан 3. Закона о обележавању Дана жалости, 2005, 2010). За послове надлгедања и спровођења овог закона, надлежни су РРА и Министарство културе и информисања.

Иако се на први поглед може учинити да обавезом прилагођавања програма нису обухваћени кабловски оператори, тумачењем другог закона, Закона о радиодифузији, о чијем тумачењу смо разговарали са надлежнима у РАТЕЛ-у, дефиниција емитера, у Члану 4, става 8а овог Закона, може обухватити и кабловске операторе, иако нису произвођачи програма, већ дистрибутери туђег.

Дефиниције

Члан 4

8) Радиодифузна организација (у даљем тексту: „емитер”): физичко или правно лице које је регистровано за делатности производње и емитовања радио или телевизијског програма коме је, у складу са овим законом, издата дозвола за емитовање програма;

8а) Емитовање: пренос радио или телевизијског програма од емитера до пријемних уређаја путем мреже предајника (земаљско емитовање), или кабловских дистрибутивних система (кабловско емитовање) и сателитских станица (сателитско емитовање);


Очекујемо да ће ускоро и РАТЕЛ изаћи са оваквим саопштењем.

Дознајемо и да је Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, затражио тумачење и став РРА по овом питању, те, кад га добије и изда званично саопштење, ми ћемо га пренети потрошачима.

Молимо потрошаче за још мало стрпљења до коначног расветљавања свих правних апсеката овог случаја. Подразумева се да сви заједно истински поштујемо тугу страдалих у поплавама и с тим у вези проглашене Дане жалости, али смо и сагласни да се закон мора спроводити, а не произвољно тумачити.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS