24. 04. 2024.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је изјавио да је тржишна инспекција добила дојаве да се хуманитарна помоћ злоупотребљава и продаје, те да ће покренути акцију да то провери и казни евентуалне починиоце.

Он је, гостујући на Телевизији Б92, рекао да су то још непроверене информације и замолио грађане да не шаљу лажне дојаве јер инспекцијске службе имају ограничен капацитет.

Министар је најавио да ће инспекција проверити све дојаве да ће надлежни учинити све да спрече бруку да се намирнице које су потребне најугроженијима препродају на пијацама или у радњама, као и да се санкционишу они који то раде.

“Ја не могу да поверујем да то неко може да ради, али ако ухватимо неког јавно ћемо да саопштимо о коме се ради”, рекао је Љајић.

Он је подсетио да је тржишна инспекција до сада затворила девет малопродајних објеката због неоправданог повећања цена и тражила њихово затварање на период од шест месеци до две године.

Према његовим речима јуче је забележено 14 пријава да трговци неоправдано подижу цене, али је напоменуо да је број таквих случајева знатно мањи него претходних дана. Потпредседник Љајић је поновио да је снабдевање тржишта стабилно и да нема несташица.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS