25. 04. 2024.

Першун на ком је нађена салмонела узоркован је на пијаци у Блоку 44, где је робу продавао накупац са Уба.

Першун у којем је откривена бактерија није са тезге регистрованог пољопривредног произвођача, већ га је накупац тог јутра купио са камиона на Бајлонијевој пијаци, а касније препродавао на тезги 213 у Блоку 44.

Др Зорица Јовановски начелница Центра за хигијену и хуману екологију Института Батут каже да су узорковали воће и поврће са пет београдских пијаца и да пронашли салмонелу на першуну. Такође, пронађена је блитва на пијаци у Блоку 44 која није испуњавала органолептичка својства, јер је мирис подсећао на муљ.

Потврђена је салмонела на узорку першуна. Претпостављамо да је першун из делимично поплављених подручја и да се вода помешала са канализацијом и прешла преко поврћа. Салмонела на воћу и поврћу се може јавити и када произвођачи заливају баште неквалитеном водом или када су близу септичке јаме, па је препорука да се поведе рачуна где се гаји поврће – објашњава Јовановски.

Приликом контроле, узрци су узимани са пијаца Бајлони, Каленић, Баново Брдо, Блок 44 и Видиковац.

Јовановски каже да је салмонела опаснија за малу децу и старије особе, јер лаксе може доћи до обољевања. Лечи се антибиотицима и мора се пратити стање оболеле особе.
ЈКП “Градске пијаце” ангажовале су Институт Батут за проверу исправности воћа и поврћа на зеленим пијацама.

Поврће је безбедно, рекао је пре две недеље за портал "Жена" професор Петар Вукша са Института за фотофармацију, тврдећи да је потопљено поврће уништено.

Јуче смо добили резултате који показују да су сви остали узорци, осим два на пијаци Блок 44, исправни. Најопаснија је сезонска роба и ту је највећи ризик где може доћи до заразе. Од сваког продавца са тезге узимамо писану изјаву, којом гарантују да њихова роба није са поплављених подручја и да је исправна. Дужни су да донесу потврде од локалних самоуправа да у тим местима, одакле потиче роба, није било поплаве. Тамо где је била поплава и где се вода задржала до 48 сати, роба је уништена. Опаснија је роба где је вода била 24 сата, јер када се повукла, ту је већа опасност од зараза и тешких метала – објашњва заменик директора ЈКП “Градске пијаце” Саша Роквић.

Он каже да им је познато име и презиме накупца, који нема месечну резервацију, већ је платио дневни закуп тезге и да ће му бити забрабрањена продаја на пијаци.

– Испитивања ће обавити фитосанитарна инспекција, а продавцима код којих буде пронађена заражена роба биће забрањен рад на тезгама, све док не донесу потврду од инспекције да је роба исправана, а мораће сами да раде и плате те анализе – каже Роквић.

Како се заштитити

Др Зорица Јовановски саветује да потрошачи пре употребе добро оперу воће и поврће, затим да га оставе у води најмање пола сата и додају једну кашићицу соде бикарбоне, па га поново исперу.

– Поврће које се кува треба добро термички обрадити и кувати најмање 15 минута на вишим температурама – каже Јовановски.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS