25. 04. 2024.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација обратило се Министарству здравља, као и Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ са захтевом за достављањем упутства које би се односило на хигијенско-санитарне мере, које трговци морају да предузму пре отпочињања рада малопродајних и велепродајних објеката на поплављеним подручјима.

У упутству у прилогу су набројане активности и мере које је неопходно да власници предузму да би припремили објекте за стицање општих хигијенско-санитарних услова и да би малопродајни и велико-продајни објекти, магацини и складишта, могли да отпочну са радом након поплаве.

"Да би малопродајни и великопродајни објекти, магацини као и складишта, могли да отпочну са радом након поплаве, неопходно је да власници предузму активности и мере, којима ће припремити објекат за стицање општих хигијенско-санитарних услова, као што је то био случај пре поплаве.

Код сваког објекта овог типа, који је био захваћен поплавном водом, неопходно је:

  • користити личну заштитну опрему (чизме, радна одела/комбинезоне, рукавице, маске и друго) за обављање било какве активности унутар објекта;
  • проверити грађевинско и техничко стање објекта, то јест безбедност објекта;
  • добро изветрити све просторије, најмање пола сата пре почетка чишћења унутрашњости објекта, па извршити преглед инвентара у објекту и утврдити шта је било у додиру са поплавном водом;
  • безбедно уклонити чврсте и друге отпадне материје, све предмете и материјале који се не могу опрати и дезинфиковати (тепихе, простирке, тапацирани намештај, намештај од иверице, предмете од пенасте гуме и меморијске пене, коже и крзна, књиге, папирне производе и слично) у контејнере за смеће, или на тротоар и друге јавне површине (уколико нема контејнера или су препуњени), како би радници комуналних предузећа могли да их однесу на предвиђену локацију;
  • на исти начин уклонити све гипсане плоче и изолацију, које су натопиле поплавне воде;
  • спровести детаљно чишћење и прање подова, зидова, таваница, радијатора, санитарија и слично, као и инвентара из објекта, који није претрпео оштећења и може се очистити и дезинфиковати (намештај од пуног дрвета, тврде пластике, метала, са или без стаклених површина);
  • уклонити, на хигијенски начин, сву храну која је била поплављена. Поплављене фрижидере, замрзиваче, микроталасне уређаје, шпорете и др, који су се користили приликом обављања делатности, а који су дуго били под водом, прво грубо очистити, потом опрати водом и детерџентом, а затим дезинфиковати. Пре укључења у струју испитати да ли су наведени апарати технички исправни. Преко дежурне службе надлежних инспекција (санитарне, ветеринарске или фитосанитарне), прибавити мишљење о производима који нису били поплављени, али су били под утицајем влаге;
  • преко месне заједнице или штаба за ванредне ситуације, позвати стручну екипу за спровођење дезинфекције, дезинсекције и дератизације, тражити потврду да је то учињено и по доласку инспектора потврду доставити као доказ;
  • сачекати обавештење надлежних о томе да ли су се стекли услови за повезивање објекта на водоводну и канализациону мрежу, и за напајање електричном енергијом;
  • обавестити надлежну инспекцију да након предузетих активности и мера, обави преглед објекта и утврди опште хигијенско-санитарне услове за коришћење просторија, уређаја и опреме, као и статус лица која подлежу санитарном наџору;
  • хемијски отпад и лекове прикупити, обележити и чувати на сигурном месту у објекту, у посебно обележеним врећама. Преко месне заједнице или штабова за ванредне ситуације о томе обавестити специјализоване екипе за одношење ове врсте отпада;
  • објекат заштитити од продора инсеката, птица и глодара."

Извор: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS