25. 04. 2024.

Обавештавамо потрошаче који се одлуче за куповину акумулатора, произвођача „Фабрика акумулатора Сомбор а.д“, да у случају оправданих захтева за рекламацију у законском року од 2 године, у највећем броју случајева неће бити у могућности да у редовном поступку остваре право на обештећење, било да се ради о замени робе или повраћају новца.

Ни након вишемесечних покушаја да се у поступку преговора реше проблеми са трговцима и произвођачем, није постугнут значајан напредак.

Како је у Фабрици акумулатора Сомбор а.д., која послује у саставу Фармаком групе, покренут стечајни поступак, већина трговаца који продају „Black Horse“ акумулаторе наведеног произвођача одбија да у редовном поступку обештети потрошаче, чији су захтеви за рекламацију оправдани. Овакво одбијање рекламације се у великом броју случајева врши уз образложење да за њих не постоји могућност обештећења од стране произвођача и да би свака исплата новца или замена робе потрошачима ишла искључиво на штету трговца.

Новонасталу ситуацију додатно компикује чињеница да су у неколико случајева који су добили судски епилог, потрошачи опет остали без могућности за рефундацију, из разлога што се у току поступка рачун трговца, који је одбио да врати новац или замени робу, нашао у блокади. Овакав епилог проузроковао је додатне трошкове за потрошаче и нашу организацију која је иницирала покретање судског поступка.

Због свега наведеног, позивамо потрошаче да при одабиру и куповини акумулатора буду нарочито обазриви, односно да имају у виду проблеме до којих може доћи у случају да се одлуче за моделе „Black Horse“, Фабрике акумулатора из Сомбора.

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS