19. 04. 2024.

Борба за освајање тржишта довела је до снижавања цена, али зато расте сумња да произвођачи снижавају квалитет млека и млечних производа.

Да ли се млеко разређује или је субјективни осећај купаца у Србији да оно нема некадашњу пуноћу укуса, неке су од првих недоумица које би требала да разјасни референтна лабораторија за млеко у Батајници, поручила је Национална организација за заштиту потрошача (НОПС).

То је, како се истиче, нужно јер је на нашем тржишту, осим млека из домаћих млекара, и све више увозних млечних производа из држава у региону. Борба за освајање тржишта довела је до снижавања цена, али зато расте сумња да произвођачи снижавају квалитет.

– Купци сумњају да проценат масти који се наводи на амбалажи није тачан. А исправност декларације гарантују произвођачи и увозници. С друге стране, свака млекара има своју лабораторију или неку одабрану у којој испитује узорке. Наравно, резултати су увек били позитивни и квалитет задовољавајући – каже Горан Паповић, председник НОПС-а. Он истиче да држава сада има могућност да даје коначни суд и преконтролише и млеко које се продаје на тржишту, али и акредитоване лабораторије које обављају анализе.

– Ово смо чекали годинама и за сваку је похвалу. Такође, значајно је и за потрошачке организације. Сада ћемо имати прилику да обављамо независне анализе хране по нижим ценама. За сада само млека, али ускоро и других намирница – рекао је Паповић за „Политику”.

Подсетимо, пре неколико дана објављено је да државна референтна лабораторија за млеко у Батајници добила акредитацију. Тиме је ова лабораторија и формално оспособљена да буде супервизор над радом других лабораторија, али и гарант да грађани купују и конзумирају безбедне и квалитетне производе.

Према објашњењу стручњака, дуготрајно млеко је могуће „разблажити” у производњи. На тај начин што му се могу додати нуспроизводи који се добијају у процесу прераде млека и млечних производа, а који у себи садрже лактозу, односно шећере. Истичу да држава сада има прилику да направи пресек тржишта и утиче на произвођаче да побољшају квалитет млека.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS