20. 04. 2024.

Последње истраживање показало да је од 11 контролисаних узорака играчке „слајм” у шест пронађена висока концентрација опасне супстанце.

Од једанаест контролисаних дечјих играчака „слајм” на тржишту Велике Британије чак шест није задовољило европске стандарде безбедности, јер су у њима детектоване високе концентрације опасних хемикалија, показали су резултати најновијег истраживања потрошачких организација. Како је пренео „Гардијан”, проблем је и то што су тестирани производи купљени у радњама великих британских трговаца играчкама, али и преко најпознатијих онлајн платформи попут „Амазона”. До сада су играчке проблематичног квалитета углавном продаване преко интернета, али најновији подаци показују да би контроле требало појачати и у великих трговинама играчака.

Реч је, иначе, о производима који садрже опасне хемикалије и високо су ризичне за здравље деце. То су тренутно и на нашем тржишту врло популарне играчке међу школском децом која их често наручују онлајн, по врло ниским ценама, а проблем је у томе што не пролазе никакве контроле. Када је реч о „слајму” или „љигавцу”, ова играчка, иначе, настаје употребом опасних хемикалија, а производ који подсећа на слуз садржи потенцијално небезбедну количину боракса – хемикалије која у прекомерним дозама изазива пролив, повраћање и грчеве, али и опекотине.

И у последњем независном истраживању у Европској унији које је обављено средином ове године, од 11 тестираних различитих верзија „слајма” који су тренутно у продаји у чак осам је пронађен превисок ниво боракса, односно више од 300 микрограма по килограму, колико износи дозвољена граница у ЕУ. Будући да су на Рапексу, показује статистика, у прошлој години на првом месту били ризици од повреда, а одмах затим хемијске опасности и да је број упозорења на небезбедне производе за децу на првом месту, огласили су се и европски званичници. Како је „Политика” већ писала овим поводом, реаговала је Вера Јурова, комесар за правосуђе, потрошаче и равноправност полова, и рекла да европска потрошачка правила гарантују да се у ЕУ продају само сигурни производи.

– Уколико то није случај, Систем за брзо упозоравање на небезбедне производе Рапекс подржава власти појединачних земаља да брзо реагују и уклањају све производе који би могли довести до фаталних последица. Потрошачи све више купују производе онлајн директно из трећих земаља и важно је да се и ту осигурамо како бисмо спречили да такви артикли стижу до купаца уколико не задовољавају европске стандарде квалитета – изјавила је Јурова.

Иначе, на почетку ове године Европска комисија је издала препоруку која садржи мере како да се овај проблем реши и у ланцима продаје преко онлајн платформи и како државе чланице да спречавају илегалну продају свих производа, а посебно оних намењених деци. На листи опасних производа које објављује Рапекс, прошле године су на првом месту биле играчке, а потом моторна возила (са 20 одсто пријава на Рапексу), онда и одећа, текстил и модни производи са 12 процената.

Извор: Политика

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS