20. 04. 2024.

Антимонополска комисија покренула нове поступке испитивања повреде конкуренције на тржишту опреме за најмлађе. Истрага против 10 власника апотека под сумњом да су део картела.

Само држава, уколико буде желела, може да стане на пут бахатим увозницима и дистрибутерима беби опреме у Србији! Цене које иду и до 100 одсто у односу на регион, па и ЕУ, само су део добро уиграног картела, па осим неколико главних играча никоме не пада на памет ни да уђе у овај посао.

Тако је и Комисија за заштиту конкуренције покренула четири нова поступка испитивања повреде конкуренције, против 10 учесника на тржишту беби опреме. И то због основане сумње да су закључивали рестриктивне споразуме којима су утврђиване цене у даљој продаји производа намењених бебама. То су варалице, цуцле, глодалице, флашице, пумпе за млеко, козметика за бебе, текстил...

Како кажу у Комисији, поступци утврђивања повреде конкуренције по службеној дужности покренути су против друштава Yуглоб Београд, "Кепром" Београд, "Акса" Београд, К-Пхарма, ЗУ апотека Београд и ЗУ апотека Краљево, као и против веледрогерија "Фармалогист" Београд, "Вега" Ваљево, "Лековит" Шабац, "Медиком" Шабац и НС Пхарм Нови Сад.

- Комисија за заштиту конкуренције током априла 2018. године већ је покренула два поступка испитивања повреде конкуренције на тржишту беби опреме - наводи се у њиховом саопштењу. - Сматрамо да је тржиште беби опреме од изузетног значаја за потрошаче, као и за друштво у целини. Уз ове поступке, спроводимо и секторску анализу целокупног тржишта беби опреме.

Недавно је антимонополска комисија повела истрагу против два водећа увозника и дистрибутера опреме за бебе, и то проитв фирме "Кепром" и "Југлоб", не би ли успела да докаже да ли су се они договарали са трговцима о ценама. И док се истрага води, и сви су упознати са тим, никоме не пада на памет да спусти цене беби опреме.

Србија спада међу најскупље државе у региону када је беби опрема у питању. Цене су често и дупло веће него код комшија, а квалитет је далеко испод оног који се продаје у земљама ЕУ. Зато и не чуди што наши грађани, све више иду у иностранство по гардеробу, колица и другу опрему за бебе.

- Има примера где постоји написмено да колица у малопродаји не смеју да коштају мање од 10.000 динара, само више од тога - кажу у удружењима потрошача. - Ако се докаже да су се договорили, по закону могу бити кажњени са 10 одсто годишњег прихода, као и забраном да то више раде, јер је то најозбиљнија повреда заштите конкуренције.

Увозници и дистрибутери, с друге стране, очигледно не маре много, јер су цене у радњама и даље папрене.

Један увозник - један заступник

Указивали смо и упућивали на јак увознички лоби и на генералне заступнике беби опреме. Кад видите да је она скупља чак 50 и 100 одсто у односу на земље одакле долази, јасно је да су ту договори и картелска удруживања - објашњава Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. - Требало би да Комисија за заштиту конкуренције већ има неке резултате, али све то предуго траје - каже Паповић. - То је, нажалост, давно направљено да постоји један увозник и један генерални заступник. Питање је шта ће бити са људима који су то већ платили.

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS