Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

У свету цена нафте пада, а у Србији гориво - никад скупље

Иако статистика каже да је инфлација у границама циља, цене горива у Србији рекордно су високе. Од почетка августа гориво је поново поскупело и то у време када цена нафте на светском тржишту пада. Уместо у трендове на светском тржишту и превисоке акцизе, потрошачи, али и поједини власници мањих пумпи, прстом упиру у дистрибутере нафте.

Тврде да је ново поскупљење последица недовољне конкуренције на српском тржишту.

Од протеста возача због скупог горива прошла су два месеца. А гориво никад скупље. Само у последњих 10-ак дана поскупело је за динар, до динар и по по литру.

"Заиста се питам која је граница наше издржљивости", каже Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије.

"Свако ко је на тржишту као на пијаци покушава што скупље да прода своју робу", оправдава стање на тржишту Небојша Атанацковић, председник компаније Нафта АД.

А тржиште у Србији изгледа овако: Две различите пумпе, две различите компаније, у два различита града, а цене скоро идентичне.

"Немогуће је да имате десетине различитих нафтних компанија, а да сви или готово сви имају потпуно идентичне цене, буквално у 50 пара. Поставља се питање ко кога прати, да ли међу нафтним компанијама у Србији постоји нека варијанта званичног или тајног удруживања", пита се Зоран Николић.

"Вероватно нам је тржиште сувише плитко, како се то каже, па нема довољно конкуренције или се добављачи и малопродаја договарају, гледају једна од друге, виде да одређене цене пролазе и онда се тиме руководе", наводи Атанацковић.

Па је тако у Србији прошло и ново поскупљење горива у тренутку када сирована нафта на светском тржишту појефтињује.

Небојша Атанацковић тврди да су му од почетка августа добављачи дигли цене за два динара по литру.

"Они би вероватно рекли да су ово што сада испоручују набавили по вишим ценама раније, а да ће онда када дођу на ред ове сад, цене по којима сада набављају, онда бити јефтинији. Е сада, да ли ће то бити тако, то ћемо заиста да видимо", каже Атанацковић.

До тада, возачи могу да плаћају више или да сипају мање.

"Када бисмо буквално на два-три дана заборавили пумпе, када бисмо се уздржали куповине, тиме бисмо послали врло јасну поруку и нафтним компанијама и држави", каже Зоран Николић.

Држава од онога што платите за гориво узме више од 50 одсто, на име акциза. У јуну је председник најавио разговоре о цени горива, пошто блокаде путева буду окончане.

Иако је протест давно окончан, из надлежних министарстава нема најаве да ли ће, шта и када да буде урађено.

Извор: Н1